Huizinga: OV-chipkaart in 2009 lijkt niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) vraagt zich in alle ernst af of het nog gaat lukken de OV-chipkaart op 1 januari 2009 in te voeren. Dat schrijft zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij baseert zich op de 'dubbelcheck' die Royal Holloway University of London (RHUL) in haar opdracht heeft verricht op een onderzoek door TNO naar de beveiliging van de kaart. De Universiteit in Londen is zeer kritisch. De chip in de kaart is niet veilig en moet worden vervangen door een betere. Ook de oplossingen die TNO had voorgesteld komen er niet goed vanaf. Daarvan is volgens de universiteit niet bewezen dat die uitvoerbaar zijn.

Op de chip van de kaart staan alleen een geboortedatum en de laatste reisgegevens. Van schending van privacy bij kraken is geen sprake. Ook valt de individuele schade voor kaarthouders te beperken; zij krijgen financiële schade vergoed.

Criminelen

Maar bij landelijke invoering is het kraken voor criminelen wel financieel interessant, schrijven de onderzoekers. Zij wijzen op de noodzaak van risicoanalyses en plannen met tegenmaatregelen voor mogelijke aanvallen.

Huizinga wil nu van de producent van de kaart en de ov-bedrijven weten wat zij van het onderzoek vinden, hoe zij denken met het huidige noodplan verder te kunnen en wat zij denken nog te kunnen doen. Ze wil ook weten wat de decentrale overheden met deze nieuwe informatie doen.

De OV-chipkaart is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ov-bedrijven en de gemeenten en regionale overheden. Huizinga gaat over de afschaffing van de huidige vervoersbewijzen, zoals de strippenkaart. Ze heeft de Tweede Kamer al eerder beloofd dat ze de regie zou nemen. Ook heeft ze toegezegd dat de strippenkaart pas wordt afgeschaft als de OV-chipkaart helemaal in orde is.

Na lezing van de contra-expertise maandag lijkt ze er een hard hoofd in te hebben dat dit binnen een jaar gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden