Nieuws

Huizenprijzen stegen in twintig jaar niet zo hard als nu

De prijzen van Nederlandse koopwoningen, die al hoger zijn dan ooit, stijgen onverminderd door. In februari waren ze 10,4 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de hoogste stijging in bijna twintig jaar, meldt het CBS.

Een makelaar plaatst een te koop bord op een woning aan de Amsterdamse Van Ostadestraat. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een makelaar plaatst een te koop bord op een woning aan de Amsterdamse Van Ostadestraat.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Op dit moment heeft Nederland ongeveer 300 duizend koop- en huurwoningen te weinig, berekende ABF Research. En dat tekort zal alleen maar toenemen. Het gevolg: nooit eerder waren koopwoningen zo duur als nu, en de prijzen blijven maar stijgen. De hoge prijzen maken het voor starters moeilijk om een eerste huis te kopen. Bovendien zijn er zorgen dat binnensteden uitsluitend betaalbaar worden voor mensen met een hoog inkomen. De CBS-cijfers bevestigen het beeld dat makelaarsvereniging NVM eerder dit jaar schetste.

In 2013 stonden de prijzen van koopwoningen nog op een dieptepunt. Sindsdien is de waarde van huizen met meer dan 50 procent gestegen. In 2019 steeg de waarde van huizen even iets langzamer, maar in 2020 raakte de prijsstijging weer in een versnelling. Ongeveer zes op de tien kopers biedt inmiddels meer dan de vraagprijs, volgens NVM. Een ton overbieden is soms al niet meer genoeg.

Deze situatie is ontstaan door een onderschatting van de bevolkingsgroei: ongeveer vijftien jaar geleden werd om die reden geadviseerd niet te veel te bouwen. Daar kwam de economische crisis van 2008 overheen, die leidde tot het uitstellen en schrappen van veel bouwprojecten. In 2020 zorgde de stikstofcrisis ervoor dat de bouw opnieuw vertraging opliep.

Geen wonder dus dat de woningbouw een prominent verkiezingsthema was: vrijwel alle partijen willen het tekort aanpakken. Het Planbureau voor de Leefomgeving analyseerde de plannen van de partijen, en concludeerde dat het woningtekort er de aankomende kabinetsperiode niet mee zal worden opgelost. De knelpunten voor snelle woningbouw zijn tekorten aan bouwvakkers en bouwgrond, en het zal naar verwachting jaren duren voor die fundamentele problemen zijn aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden