Huizenprijzen blijven stijgen: gemiddelde prijs met bijna 10 procent toegenomen

De huizenprijzen blijven stijgen. De prijs van een gemiddelde verkochte Nederlandse woning is de afgelopen twaalf maanden met bijna 10 procent toegenomen tot 273 duizend euro. Met een prijssprong van 16 procent werden vooral appartementen duurder. Dit blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM die vandaag worden gepresenteerd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De prijzen stegen het hardst in de regio Den Haag, waar een woning volgens de NVM in een jaar tijd ruim 24 procent duurder werd. In Rotterdam ging de gemiddelde prijs in dezelfde periode met 15 procent omhoog. Ook in hoofdstad Amsterdam stegen de huizenprijzen weer, dit keer met ‘slechts’ 13,5 procent.

De hausse op de Haagse koopwoningmarkt is deels veroorzaakt door expats. Traditioneel huren de buitenlandse werknemers hun huis, maar steeds vaker kiezen zij voor een koopwoning. In centraal gelegen buurten van Den Haag is soms de helft van de personen die een koophuis bezichtigen expat. Ook de particuliere belegger rukt op in Den Haag. Inmiddels wordt een op de vijf Haagse woningen gekocht voor de verhuur.

Verhuizende kopers

Kopers uit Amsterdam zijn inmiddels een vertrouwd verschijnsel in het goedkopere Den Haag. Ook in Rotterdam zijn de Amsterdammers in opmars, aldus de makelaarsorganisatie. In ‘010’ zijn meer kopers afkomstig uit Amsterdam dan uit een buurgemeente als Capelle of Barendrecht.

Sinds april 2017 daalde de verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland van 75 dagen naar 56 dagen. Vrijstaande woningen hebben nu ruim vier maanden nodig voor een verkoopovereenkomst, voor appartementen is dat ruim een maand. Van alle verkopen in het afgelopen kwartaal is 70 procent verkocht binnen negentig dagen.

In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden bijna 13 procent minder woningen van eigenaar dan met een jaar geleden. Volgens de NVM is gebrek aan aanbod de oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen. Het aantal te koop staande woningen in Nederland is een jaar tijd met meer dan een derde gedaald tot 73 duizend. Een van de redenen daarvoor is dat consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben.

De daling van het aantal verkopen is vooral zichtbaar in de lager geprijsde huizen. Volgens de makelaars is dat deel van de markt aan het ‘opdrogen’. Starters hebben het daardoor steeds moeilijker op de woningmarkt. Het aantal verkopen van huizen van een half miljoen euro of meer steeg juist met 10 procent.

De aspirant-huizenkoper heeft in Nederland op dit moment gemiddeld nog keuze uit 4,5 woningen. Een jaar eerder was dat 6,1 woningen en vijf jaar geleden bijna dertig woningen. Vooral in de steden is sprake van een krappe woningmarkt. In en rond Amsterdam, maar ook in een stad als Groningen, hebben kopers nog slechts keuze uit twee of minder woningen.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Deze visualisatie brengt de Nederlandse huizenmarkt in het eerste kwartaal van 2018 in beeld, in vergelijking met het eerste kwartaal van voorgaande jaren. Bekijk zelf de historische ontwikkelingen in de regio's door een postcode op te geven, door op de kaart te klikken of door een grafieklijn te selecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden