nieuwswoningmarkt

Huizenprijs naar nieuw record: koophuis kost gemiddeld 308 duizend euro

Nederlandse huizen zijn opnieuw duurder geworden. Met een gemiddelde huizenprijs van 308 duizend euro is een nieuw record bereikt. Dat heeft makelaarsvereniging NVM donderdag bekendgemaakt.

Een huizenzoeker bezichtigt een huis in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh / de Vokskrant
Een huizenzoeker bezichtigt een huis in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh / de Vokskrant

De nieuwe topprijs is 7,4 procent hoger dan op het zelfde moment vorig jaar, na afloop van het tweede kwartaal van 2018. De afgelopen jaren lag die stijging op circa 10 procent. Verkopen gaat nog steeds snel. Dat gebeurt in gemiddeld 38 dagen, vijf dagen minder dan een jaar geleden. De regio noordoost Groningen was de enige regio met een verkooptijd nog boven de honderd dagen, maar inmiddels is ook daar de verkooptijd gedaald tot onder de honderd dagen (87). In regio’s met een zeer krappe woningmarkt ligt de gemiddelde verkooptijd tussen de 25 en 30 dagen. Dat geldt nog steeds voor de grote steden.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in jouw regio? Ontdek het hier zelf.

Van de verkochte huizen gaat 38 procent van de hand voor meer dan de vraagprijs. Gekeken naar alle woningen wordt voor appartementen gemiddeld ruim 2 procent meer betaald dan de vraagprijs, bij tussenwoningen is dat 1 procent.

De makelaarsvereniging spreekt van een ‘afkoeling in de prijsontwikkeling’. De prijzen stegen minder hard dan in eerdere jaren. Volgens de NVM is het ook positief dat er meer huizen te koop worden gezet en meer verkoopovereenkomsten worden getekend. NVM-voorzitter Ger Jaarsma denkt dat huiseigenaren dit een gunstig moment is om hun woning te koop te zetten.

Amsterdam

In hoofdstad Amsterdam hebben de huizenprijzen hun top bereikt, vermoedt de NVM. Binnen de Ring van Amsterdam, Rijksweg A10, stijgen de prijzen niet of nauwelijks meer. Toch lagen de prijzen, gekeken naar de hele stad, bijna 4 procent onder het niveau van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat komt doordat er naar verhouding meer woningen buiten de Ringweg zijn verkocht dan een jaar eerder. Woningen buiten de Ring hebben gemiddeld genomen een lagere prijs. In het duurdere segment van Amsterdam bleven het aantal verkopen gelijk, maar het aantal transacties van huizen tussen de 250 duizend en 400 duizend euro nam met meer dan eenderde toe.

Ondanks de roep om een versnelling van de nieuwbouw werden in het tweede kwartaal van 2019 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook gaan de prijzen van nieuwbouwhuizen ‘door het dak’, aldus de NVM. Voor een nieuwbouwwoning wordt nu gemiddeld 387 duizend euro betaald. Dat is een prijsstijging van 17 procent in twaalf maanden. Het gevolg is dat kopers afhaken, aldus de NVM.

De prijsstijging van nieuwbouwhuizen wordt door de NVM verklaard door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten ‘en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels’. Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.’ Daarbij wijzen de makelaars ook op de wens om het aantal huizen vooral binnen de steden uit te breiden. Dat kost meer geld en tijd dan bouwen in een buitengebied.

De makelaars hameren opnieuw op ‘bouwen, bouwen, bouwen’. ‘Er moet snel meer betaalbaar woningaanbod komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden