nieuws krapte woningmarkt

Huizenprijs blijft stijgen, maar groei lijkt af te vlakken

De Nederlandse huizenprijzen zijn ook in de eerste drie maanden van 2019 gestegen. Die stijging was wel ‘minder hard dan eerder het geval was’. Dat meldt makelaarsvereniging NVM donderdag in haar kwartaalbericht over de woningmarkt.

Een huis te koop in Veenendaal. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Voor veel kandidaat-kopers is ‘het plafond van wat men kan en wil betalen voor een koopwoning nu bereikt’, aldus de makelaars. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar gestegen met 8,1 procent naar 294 duizend euro.

Van de vier grote steden gingen in Rotterdam de prijzen relatief gezien het snelst omhoog. Voor een vierkante meter woning betaalde men daar 11,7 procent meer dan een jaar eerder. In Amsterdam was dat 9,4 procent, in Utrecht 7,8 procent en in Den Haag 7,9 procent.

Nieuwbouwhuizen zijn gemiddeld nog hoger geprijsd: 369 duizend euro. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht ligt die prijs zelfs boven de 400 duizend euro. Die hoge prijzen leiden wel tot langere verkooptijden voor nieuwbouw. Willen bouwers de gebruikelijke 70 procent voorverkoop realiseren voor een project, de gebruikelijke grens om te beginnen met een bouwproject, dan duurt dat gemiddeld negen maanden.

Grote woningvraag 

Wel houdt de krapte op de woningmarkt aan. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden 61 duizend woningen te koop: 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal woningen dat nieuw in de verkoop kwam, daalde het afgelopen jaar met 2,9 procent. Het aantal verkopen daalde met 3,2 procent.

Gemiddeld genomen is er ‘praktisch geen verschil meer tussen vraagprijs en verkoopprijs. Eenderde van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg.’ De vraagprijs van de gemiddeld te koop staande woning is 411 duizend euro. Dat is 10,7 procent hoger dan een jaar geleden. Bijna een kwart van die woningen staat langer dan een jaar te koop. Bijna driekwart was in het vierde kwartaal van vorig jaar verkocht binnen negentig dagen.

De vraag naar woningen is nog steeds groot. Huizen die te koop worden gezet, zijn doorgaans snel van de hand. De verkooptijd was in het eerste kwartaal van dit jaar 45 dagen, negen dagen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de stad Groningen ging het het hardst: de verkooptijd was hier slechts 28 dagen.

Het aantal woningverkopen daalde het hardst in de uitersten van de woningmarkt. Van woningen tot 150 duizend euro werden er 41 procent minder verkocht, waarschijnlijk tilden de prijsstijgingen ze naar een hogere prijsklasse. Van woningen tussen 300 duizend en 750 duizend euro gingen er juist 15 procent meer van de hand. Het aantal transacties met huizen van een miljoen euro of meer nam af met 7 procent.

De NVM spreekt van ‘een krappe markt waarin de verkopers grotendeels de spelregels bepalen’. Door de afvlakking van de prijsstijging noemt de vereniging de markt nu wel ‘meer in balans: de regionale verschillen worden minder en de oververhitting is er landelijk gezien vanaf’. Opnieuw dringen de makelaars aan op meer nieuwbouw en minder complexe regelgeving op dit gebied.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in jouw regio?

Aan een nieuwe woning toe? Of wil je juist gunstig verkopen? Bekijk hier hoeveel het modale huis in jouw woonplaats kostte in het eerste kwartaal van 2019 en hoeveel de gemiddelde verkoopprijs is veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden