Nieuws Gemiddelde woningwaarde

Huizen zijn nog nooit zoveel waard geweest

De WOZ-waarde van woningen is voor het vierde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248 duizend euro per woning, de hoogste waarde ooit. Dat is 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Een makelaar plaatst een tekoopbord In de Van Ostadestraat in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De stijging in vergelijking met een jaar eerder is de grootste sinds jaren. In de provincie Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 10 procent naar 318 duizend euro per woning. In Zuid-Holland is dat een stijging van bijna 11 procent naar 237 duizend euro. In Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde het laagst met 166 duizend euro.

In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde het hardst, met bijna 16 procent. Op de eerste dag van 2018 was de gemiddelde waarde van een Rotterdamse woning 166 duizend euro. Twaalf maanden later was dat 192 duizend euro. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met ruim 11 procent tot 378 duizend euro per woning. Sinds 2014 is de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam 64 procent toegenomen. In Bloemendaal hebben woningen met 695 duizend euro de hoogste WOZ-waarde. Delfzijl heeft de met 127 duizend euro de laagste waarde.

Gemeenten maken jaarlijks een schatting van de marktwaarde van een woning op 1 januari. Die Waardering Onroerende Zaak (WOZ) is de basis van veel gemeentelijke belastingen. Hoe hoger de waarde van het huis, hoe hoger de aanslagen voor de onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook voor bijvoorbeeld de afvalheffing en het rioolrecht. De waardering volgt de ontwikkelingen op de huizenmarkt met ongeveer een jaar vertraging.

Huurstijgingen

Sinds de invoering van de Wet WOZ in 1995 worden de taxaties gebruikt voor het vaststellen van steeds meer belastingen, stelt toezichthouder de Waarderingskamer. De waardeschatting wordt nu bijvoorbeeld ook gebruikt voor de erf- en schenkbelasting.

Ook is de WOZ-waarde een belangrijke rol gaan spelen in de woningmarkt. Sinds 2015 telt de WOZ-waarde van een woning mee bij het vaststellen van de maximaal toegestane huurprijs een woning. Hoe hoger die waarde, hoe hoger de huur mag zijn. Komt een woning daarmee boven de zogenoemde liberalisatiegrens, dan vervalt de huurbegrenzing en komt de woning in de vrije sector. Vooral in de grote steden heeft dat geleid tot sterke huurstijgingen.

Ook gebruiken banken de WOZ-waarde bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag. Ligt de overeengekomen koopprijs niet te ver van de WOZ-waarde? Sinds 2016 zijn alle WOZ-waarden openbaar

Meer bezwaren

Het aantal bezwaren tegen de vastgestelde WOZ-waarde is de laatste jaren flink toegenomen, zo maakte toezichthouder de Waarderingskamer onlangs bekend. Tegen de 8,9 miljoen waardebepalingen per 1 januari 2018 werden 149 duizend bezwaarschriften ingediend. Dat is bijna 2 procent van het totaal en bijna een verdubbeling in vier jaar. Ongeveer 69 duizend bezwaren tegen de waardebepaling per begin 2017 hadden succes. De gemiddelde correctie van de waardeschatting was 10 procent.

Ondanks het succes van deze klagers concludeerde de Waarderingskamer begin juli dat de gemeenten doorgaans goed zitten met hun taxaties. Samen met het Kadaster werd onderzoek gedaan naar vijf jaar WOZ-praktijk. De schattingen bleken ‘marktconform’.

Lees meer over de Nederlandse huizenprijzen

Wat heb ik aan die hogere WOZ-waarde van mijn huis?
Wie een hypotheek heeft, kan profiteren van de hogere WOZ-taxatie door de gemeente. Je kunt dat oordeel namelijk gebruiken om de risico-opslag van je hypotheek te verlagen.

In beroep gaan tegen de WOZ-waarde doe je zo
De gemeente vindt je huis meer waard dan jij. Wat doe je als je het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde van je woning? Schakel je dan een bezwaarbureau in? Of teken je zelf beroep aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden