Huizen en protheses uit de printer

3D-printing betekent een revolutie voor goederenproductie. Het gebruik neemt een hoge vlucht...

Door Ashlee Vance

Bedrijven in het South Park-district in San Francisco doen vrijwel allemaal hetzelfde: of het zijn internetbedrijven, of ze maken broodjes en burrito’s om de werknemers van die bedrijven van voedsel te voorzien. Bespoke Innovations gaat daarin verandering brengen; het begint dit najaar met de verkoop van designprotheses.

Het bedrijf maakt gebruik van de snelle ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde 3D-printing. Met deze technologie kan Bespoke Innovations alles maken wat de klant zich wenst: beenprotheses van mooi bewerkt leer, kunststof armen van glinsterend metaal, het kan allemaal.

De protheses die Scott Summit, een van de oprichters van het bedrijf, en zijn zakelijke partner, een orthopedisch chirurg, gaan verkopen, zijn volledig customized en zullen tot tien keer goedkoper zijn dan bestaande protheses. ‘Het is zonde dat producten die zo’n belangrijk deel uitmaken van het leven van velen, er vaak zo lelijk uitzien’, motiveert Summit de start van zijn bedrijf.

Een 3D-printer maakt objecten door plastic of metaal laag voor laag op elkaar te ‘plakken’, vergelijkbaar met de manier waarop banketbakkers bijvoorbeeld baklava maken met velletjes deeg. Oorspronkelijk gebruikten fabrikanten de techniek voornamelijk voor het maken van prototypes. Door de technische ontwikkelingen zijn de mogelijke toepassingen radicaal toegenomen.

Zo wordt de techniek bijvoorbeeld al toegepast door bedrijven om klanten hun zelf ontworpen beschermhoesjes voor mobiele telefoons, deurkrukken, lampen, juwelen, parfumflesjes, kleding en maquettes te laten ‘printen’. Of de techniek de goederenproductie volledig zal veranderen, is volgens velen nog de vraag, maar dat het gebruik van de techniek in korte tijd explosief is gegroeid, staat vast.

Radicale verandering
Contour Crafting, een bedrijfje uit Californië gebruikt 3D-printing zelfs om huizen te bouwen. Althans, het heeft daarvoor een printer ontwikkeld die het nu op de markt probeert te brengen. De ‘printer’ is zo groot dat hij alleen op een tractortrailer kan worden vervoerd. Aan het produceren van de muren van een huis komt nauwelijks nog een mensenhand te pas. Volgens sommigen kan 3D-printing de goedereneconomie radicaal veranderen.

De specifieke focus op protheses is nieuw in de wereld van 3D-printing, maar met behulp van verscheidene softwarepakketten, zoals Alibre en Autodesk, kunnen consumenten thuis al producten ontwerpen en die laten ‘printen’ bij bedrijven zoals het Nederlandse Shapeways. Volgens Paul Grayson, directeur van Alibre, wordt de software gebruikt voor tal van producten: onderdelen voor antieke auto’s, jojo’s en zelfs voor een onderdeel van een machine die gebruikt wordt voor DNA-analyses. ‘En we zien dat veel klanten de overstap maken van productie voor particulier gebruik naar productie voor commerciële doeleinden’, aldus Grayson.

3D-printers zijn er in vele soorten en maten. Apparaten die al jaren door de industrie worden gebruikt voor het maken van prototypes, kosten tussen de 8.000 en 80 duizend euro, maar een bedrijf als MakerBot Industries verkoopt een hobbyprinter voor zo’n 800 euro.

Kortere productietijd
LGM, een bedrijf uit Minturn in de Verenigde Staten, heeft zijn kosten fors zien dalen dankzij 3D-printing. Het bedrijf, dat maquettes bouwt in opdracht van architectenbureaus, was voorheen twee maanden bezig met het bouwen van een maquette, die dan zo’n 80 duizend euro kostte. Nu kost een model het bedrijf nog zo’n 1.600 euro en is de productietijd teruggebracht tot een avond, zegt oprichter van het bedrijf Charles Overy.

De 3D-printing-revolutie is niet voorbijgegaan aan grote bedrijven. Hewlett-Packard, ’s werelds grootste printerproducent, is inmiddels begonnen met de verkoop van 3D-printers van Stratasys en gebruikers van Google’s ontwerpsoftware SketchUp kunnen sinds kort software van LGM gebruiken om hun creaties in 3D te kunnen printen.

Bij Bespoke is Scott Summit inmiddels flink aan het experimenteren geslagen: totaal symmetrische benen, knieën die op slot kunnen en volledig flexibele enkels zijn een paar van de vondsten. ‘Als je alle mogelijkheden kent, zou je bijna een van je eigen benen afhakken’, grapt Summit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden