Column

Huizen alle gekken in Athene?

Demonstranten in Athene op 29 juni.Beeld ANP

Nobelprijswinnaar Paul Krugman zou neen stemmen in het referendum waarin de Grieken zich zondag mogen uitspreken over de Europese voorstellen voor nieuwe bezuinigingen. Reden is dat hij vindt 'dat die voorstellen slechts tot doel hebben de gekozen Griekse regering te laten vallen'. Of Dijsselbloem c.s. kwamen bewust met voorstellen die voor de Griekse regering onacceptabel waren en ondermijnen daarmee de democratie in het land.

Soms moeten de samenzweringstheorieën van Krugman met een korreltje zout worden genomen, maar dit keer heeft hij een punt. De indruk wordt gevestigd dat de Grieken telkens hun kont tegen de krib gooien, als de Eurogroep een zoveelste vergaande tegemoetkoming doet. In werkelijkheid was het de trojka van IMF, ECB en EU die vorige week de Griekse voorstellen afwees. De regering van premier Tsipras toonde met die voorstellen durf door een enorme aanvaring met de achterban te riskeren, maar kreeg stank voor dank.

En dat zou heel goed kunnen passen in de Brusselse strategie de Griekse regering te verketteren. Het minste verwijt is nog dat van bestuurlijke onervarenheid bij de huidige Griekse regering. De andere verwijten zijn onbekwaamheid, ongeschiktheid en zelfs complete gekte. Elke keer dat een akkoord dichtbij lijkt, zouden Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis als een olifant door de porseleinkast stappen. Dijsselbloem valt niets te verwijten, net als IMF-directeur Christine Lagarde en Commissievoorzitter Juncker. 'Dijsselbloem heeft het goed gedaan', aldus Het Financieele Dagblad na gesprekken met de betrokkenen bij de onderhandelingen. Dat Varoufakis vrijdag uit de onderhandelingen liep en premier Tsipras 's avonds laat een referendum uitriep, is blijkbaar niet Dijsselbloem kwalijk te nemen.

Bij zijn aantreden twee jaar geleden kreeg Dijsselbloem terecht complimenten voor de wijze waarop hij het Cypriotische conflict oploste. Maar in de voortslepende en nu mislukt lijkende onderhandelingen met de Grieken heeft ook hij gefaald. Waar twee kijven hebben twee schuld, zeker in een geval waar de een (de Grieken) veel meer heeft te verliezen dan de ander (EU). Maar Brussel weigert ook maar een klein deel van die schuld bij zichzelf te zoeken.

De Grieken hebben de afgelopen jaren veel geleden. Ze hebben hun besteedbaar inkomen met een kwart zien teruglopen. Ze hebben het mes gezet in de overheidshuishouding, waardoor het land vorig jaar voor het eerst weer meer aan belastingen binnenkreeg dan dat het uitgaf.

Griekenland kan niet in zijn eentje belastingvlucht voorkomen. Er kan ook niet worden verwacht dat het land de gepensioneerden zo ver afknijpt dat ze geen medische zorg meer kunnen krijgen. Er moet de jeugd een keer een perspectief worden geboden op een baan.

Als Brussel dat niet biedt, kan ook net zo goed neen worden gestemd.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden