Huize Lilipaly gaf taal noch teken

Parlementariërs met bruine koppen kwamen hals over kop terug uit Las Palmas, Gran Canaria en Genêve. Acht anderen konden wegblijven....

Van onze verslaggever

Jan Hoedeman

DEN HAAG

Het was, zoals sinds 3 mei 1994 in de nieuwe Tweede Kamer vaker voorkomt, weer eens een foto-finish: 71 stemmen voor, 70 tegen. AOV-fractievoorzitter Jet Nijpels wist een kwartier voor de stemming nog niet hoe verdeeld haar fractie zou zijn: 3 voor, 2 tegen. Of 4 voor en 1 tegen. De weifelaar was Verkerk, die uiteindelijk voor de motie stemde. Het werd dus 3-2, waardoor de stem van de afwezige PvdA'er John Lilipaly belangrijk werd.

Zijn aanwezigheid had ervoor kunnen zorgen dat de stemmen over de A 73 hadden gestaakt met 71-71. Het kabinet had dan zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen en alsnog het eigen voorstel kunnen uitvoeren. Dat is nu veel moeilijker, omdat een kamermeerderheid zich tegen het kabinetsvoorstel heeft uitgesproken.

Lilipaly had keurig gemeld bij fractiesecretaris Jan van Zijl dat hij een paar dagen thuis zou zijn met z'n zoon, die net terug was gekomen uit Bosnïe. De ingesproken boodschappen op het antwoordapparaat en de faxen van de PvdA werden niet beantwoord in huize Lilipaly.

Pas gisterochtend kwam er iemand op het lucide idee de persoonlijk medewerker van Lilipaly in de Tweede Kamer te vragen waar het kamerlid kon zijn. In Albertville! Hij kon dus nooit meer op tijd terug zijn.

Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Gerrit Ybema (D66), Vincent van der Burg (CDA) en Piet Blauw (VVD) bevinden zich in een parlementaire delegatie onder leiding van senaatsvoorzitter Tjeenk Willink in Australïe met een 'onduidelijke missie', volgens een voorlichter van de Tweede Kamer. Geen probleem, want zij waren gepaired.

Sinds de parlementaire foto-finishes weer gebruikelijk zijn, is het pairen weer in zwang. Tijdens het kabinet-Den Uyl deed het verschijnsel zich frequent voor, maar het het was tot vorig jaar in de vergetelheid geraakt.

Kamerleden die om zwaarwegende redenen niet aanwezig kunnen zijn, zoeken een ander afwezig kamerlid dat een tegenovergestelde stem zou uitbrengen. Als dat lukt, hebben beide kamerleden toestemming van hun fractiesecretaris om afwezig te zijn.

De absente voorstemmers Van der Linden (CDA), Leers (CDA) en Van der Burg (CDA) waren gepaired aan de tegenstemmers Van Nieuwenhoven (PvdA), Van 't Riet (D66) en Van Zuijlen (PvdA). Marjet van Zuijlen bevindt zich zes weken in de Verenigde Staten, A 73-woordvoerster Nicky van 't Riet zit vast in de sneeuw en kon niet tijdig aanwezig zijn.

Voor D66-kamerlid Rogier van Boxtel was het wrang dat hij gisteren terug moest komen uit Zwitserland. Voor het eerst in anderhalf jaar kon hij vorig weekend op vakantie, maar hij kwam, weliswaar gebruind, gisterochtend terug. Na de stemmingen vertrok hij meteen weer naar Zwitserland met een Thunderbird II-raket voor zijn twee jarige kinderen.

Het bijna even bruine VVD-kamerlid Jos van Rey (Las Palmas) kraaide dat de VVD-bewindslieden geen ruggegraat hadden door in de uiteindelijke beslissing van de ministerraad mee te gaan met de meerderheid van PvdA en D66-bewindslieden, die voor de west-variant waren.

Op het moment dat een kamermeerderheid de oost-variant accepteerde riep Van Rey: 'Een rondje voor de VVD, maar niet voor degenen zonder ruggegraat'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden