Huiver voor potverterende Grieken groeit

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, heeft de buit binnen. Banken en andere beleggers scholden Griekenland onlangs 100 miljard euro aan obligatieschuld kwijt. De Europese Unie en de Europese Centrale Bank gingen akkoord met een tweede pakket van 130 miljard euro aan noodleningen. En afgelopen donderdag stemde ook het Internationaal Monetair Fonds in met dit tweede hulppakket. Nu al die miljarden zijn veiliggesteld, stort Venizelos zich op de campagne voor de parlementsverkiezingen, die waarschijnlijk op 6 mei worden gehouden.


Venizelos is komende zondag de enige kandidaat in de leiderschapsverkiezing van de Griekse socialistische partij Pasok. Direct na zijn benoeming tot partijleider zal hij terugtreden als minister van Financiën, om de handen vrij te hebben voor de verkiezingen. Venizelos nam donderdag alvast een voorschot op de campagne toen hij politieke tegenstanders van hervormingen en bezuinigingen beschuldigde van 'hypocrisie, demagogie, populisme en onverantwoordelijkheid.'


Wie de komende maanden Venizelos' plaats gaat innemen op het cruciale ministerie van Financiën is onbekend. Mogelijk zal de technocratische premier Lucas Papademos zich zelf over de portefeuille ontfermen. Of misschien schuift Papademos iemand uit het ministerie van Financiën naarvoren om tot aan de verkiezingen op de winkel te passen. De zogenoemde 'trojka' - EU, ECB en IMF - hoopt in elk geval vurig dat de premier er in slaagt de hand op de knip te houden.


'Er kunnen tijdens de verkiezingen vreselijke dingen gebeuren', zegt een ingewijde binnen de trojka. 'Als we op Financiën zonder piloot komen te zitten, stelen de politici de boel weer leeg. De politici zijn nu al weer allerlei zaken aan het beloven die ze niet zouden moeten beloven.'


Zo kondigde minister George Koutroumanis van Sociale Zaken onlangs aan dat de lokale banken vanwege de crisis de hypotheken van huizenbezitters deels maar moesten kwijtschelden. Een volslagen onuitvoerbaar plan, aangezien de banken op de rand van faillissement balanceren en alleen overeind blijven dankzij buitenlandse miljardensteun. De trojka haalde er dan ook meteen een streep doorheen. En Venizelos zelf beloofde wankelende pensioenfondsen dat hij hen 30 miljard euro aan staatsbezittingen zou toeschuiven. Ook volstrekt onmogelijk, omdat dezelfde bezittingen op een lijst staan van bezittingen die zullen worden geprivatiseerd. De trojka blokkeerde ook dit plan.


De buitenlandse geldschieters, waaronder Nederland, vrezen dat de Griekse politici de komende tijd, met de verkiezingen in zicht, meer van dit soort populistische beloften zullen doen. Ze zijn bovendien bang dat de beloofde hervormingenweer op een laag pitje zullen worden gezet.


De geldschieters hadden liever gezien dat het interim-kabinet van Papademos de hele resterende regeringstermijn had uitgezeten. Maar daar voelde de conservatieve leider Antonis Samaras niks voor. Hij staat met zijn partij Nieuwe Democratie op voorsprong in de peilingen en maakte zijn deelname aan de interim-regering afhankelijk van vervroegde verkiezingen.


Wie die verkiezingen in mei gaat winnen, moet worden afgewacht. Kleine partijen die zich verzetten tegen de hervormingen doen het goed in de peilingen. Maar zij zijn verdeeld. De meeste hebben een nog grotere hekel aan elkaar dan aan de regering. Veel waarnemers verwachten dat Griekenland straks opnieuw zal worden geregeerd door de twee grote traditionele partijen, de conservatieven en socialisten, wellicht met Samaras als premier.


Of een dergeljke regering meer werk zal maken van de hervormingen dan de huidige regering, valt te bezien. De trojka-inspecteurs proberen publiekelijk positief te blijven. Maar binnenskamers neigen ze naar pessimisme.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden