Huitema geselt marathonpeloton

Nog altijd heeft Lammert Huitema zijn gelijke niet gevonden in het schaatsmarathonpeloton. De 34-jarige Drent tiranniseert en geselt de grote groep tempobeulen met een ijzingwekkend tempo....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Vraag niet aan Huitema waaraan hij zijn sucessen te danken heeft. De Klerk's-rijder zal diep zuchten, lang nadenken en vervolgens met een dooddoener op de proppen komen. 'Het zijn de onverklaarbare dingen in de sport. Men vraagt me al twee weken wat er met me aan de hand is. Nogmaals, ik weet het niet.'

Zijn ploeggenoot Piet Kleine, die het vorig seizoen vier marathons op rij won, heeft wel een verklaring. 'Win je eenmaal een paar wedstrijden, dan kan je niet meer kapot. Dat winnaarsgevoel werkt als opium. Huitema is momenteel van onnavolgbare klasse. Komt ook door zijn techniek en hij heeft een sterk lichaam. Volgens mij wint hij dit seizoen alle marathons.'

De wedstrijd over honderd ronden in Deventer werd vroeg opengebroken. Na dertig omlopen reden negen man, onder wie Kleine, Huitema, Ruitenberg, De Marreiros en Hagen, weg uit de grote groep. Niemand wist zich bij de negen koplopers te voegen. In een tijdsbestek van slechts zes minuten dubbelden de vluchters het peloton.

Voor de toeschouwers viel er vanaf dat moment weinig kijkplezier te beleven. Ontsnappingen werden er tot aan de finale bijna niet meer geregistreerd. Alleen Richard van Kempen ondernam initiatief. De viervoudige KNSB-bekerwinnaar reed lange tijd solo voor het peloton uit. De eenmansactie leverde niets op. De Dasia-rijder uit Nieuwveen won de massasprint en werd tiende.

De finale verdiende een hoog waarderingscijfer. Huitema liet daarin zien over onmenselijke krachten te beschikken. Hij bestookte zijn medevluchters met een tweetal snoeiharde demarrages. 'Ik wilde solo aankomen. Dat lukte Piet Kleine vorig jaar ook steeds. Ik vind dat de mooiste overwinningen. Je krijgt nu dat mensen gaan zeggen: ach hij won met een sprintje. Jammer genoeg kreeg ik vandaag te weinig ruimte. Kwam door Stam, die de turbo erop zette.'

Huitema hield er in de eindsprint dezelfde tactiek op na zoals hij dat ook in Assen en Amsterdam had gedaan. Hij trok de sprint van kort af aan.

Rene Ruitenberg, die tweede werd, kwam op de eindstreep een halve meter te kort. 'Niemand is dit seizoen zo dicht bij Huitema gefinisht als ik. Er zit dus nog een kans in om zijn tirannie te doorbreken', aldus Ruitenberg.

Van de ex-beroepswielrenner Gert Jacobs, die zaterdag na twee jaar zijn rentree in het marathonwereldje maakte, heeft Huitema voorlopig nog weinig te vrezen. 'Onderweg heb ik zwart ijs gezien. Ik dacht: Jacobs waar ben je aan begonnen. Het tempo lag continu hoog. Dat vond ik trouwens wel lekker. Het is niet meer zoals twee jaar terug. Toen was het hollen en stilstaan. Je komt nu in een soort ritme van het afzien. Ik heb daar geen problemen mee. In de Tour de France zat ik drie weken in dergelijke situaties', aldus Jacobs, die de marathon toch volbracht.

Bij de vrouwen won Marjan Mager. De schaatsster uit Landsmeer had een ronde voorsprong op het peloton.

DEVENTER: KNSB-beker, tweede wedstrijd: 1. Huitema, 2. René Ruitenberg, 3. Hagen, 4. Angenent, 5. De Marreiros, 6. Stam, 7. Henk van Benthem, 8. Borst, 9. Kleine, 10. Van Kempen; stand: Huitema 51,2 punten, Stam 42, Hagen, Angenent 40, René Ruitenberg 32.

Vrouwen: 1. Mager, 2. Pasveer, 3. Jolanda Grimbergen; stand: Mager 24,1, Pasveer 19, Grimbergen 18.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden