nieuws

Huiszoekingen bij regeringspartij Oostenrijk vanwege corruptie, zou gunstige peiling hebben ‘gekocht’

De Oostenrijkse politie heeft huiszoeking gedaan in de kantoren van de regerende Oostenrijkse Volkspartij in verband met corruptie en omkoping. Dat hebben Oostenrijkse media woensdag gemeld. Het onderzoek zou ook gericht zijn op bondskanselier Sebastian Kurz.

Ben van Raaij
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz dinsdag bij een EU-top in Slovenië.  Beeld AFP
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz dinsdag bij een EU-top in Slovenië.Beeld AFP

Volgens de dagbladen Presse en Kurier houdt het onderzoek verband met verdachte betalingen voor opiniepeilingen die in een andere krant werden gepubliceerd. Deze peilingen, waaruit Kurz’ centrum-rechtse Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) gunstig naar voren kwam, werden volgens de publieke zender ORF betaald door het ministerie van Financiën. Dit zou ook advertenties hebben gekocht in ruil voor gunstige berichtgeving.

Het persbureau APA meldt dat er woensdag ook huiszoekingen waren op de bondskanselarij. Onduidelijk is of het daarbij ook ging om de kantoren van Kurz en zijn naaste medewerkers. Ook het ministerie van Financiën en het hoofdkantoor van een mediagroep zouden door onderzoekers van de politie zijn bezocht.

Het Oostenrijkse openbaar ministerie bevestigt dat er een onderzoek loopt wegens omkoping, misbruik van belastinggeld en integriteitsschendingen naar Kurz, negen andere personen uit zijn directe omgeving (volgens media onder meer Kurz’ woordvoerder, zijn mediacoördinator en zijn voornaamste politieke strateeg) en drie niet nader genoemde organisaties. Het zou gaan om zaken die dateren tussen 2016 en 2018.

De 35-jarige bondskanselier werd in mei door de anticorruptie-autoriteiten onderzocht op verdenking van het geven van valse verklaringen aan een parlementaire commissie. Kurz wijst alle beschuldigingen van corruptie van de hand. Hij zei woensdagavond tegen omroep ORF dat de onderzoekers chatberichten uit hun context halen of ze verkeerd voorstellen. ‘En dan ontstaat er een strafrechtelijke beschuldiging omheen.’

Een prominente bestuurder van Kurz’ partij ÖVP, vicevoorzitter Gaby Schwarz, had eerder woensdag ook al verklaard dat de huiszoekingen gebaseerd zijn op valse beschuldigingen, en dat het onderzoek naar vermeende corruptie onderdeel is van een politieke campagne om Kurz en de ÖVP te beschadigen.

De Groenen, sinds vorig jaar coalitiepartner van de ÖVP, tikten de christendemocraten woensdag meteen op de vingers voor hun kritiek op het onderzoek van politie en justitie. Zulke ‘aanvallen op de rechterlijke macht’ kunnen volgens vicekanselier en Groenen-voorman Werner Kogler niet door de beugel.

Waarnemers houden rekening met een politieke crisis. De oppositie roept al om het aftreden van Kurz. De christendemocraat is bondskanselier sinds 2020. Hij was dit ook al tussen 2017 en 2019. Daarvoor was hij minister van Buitenlandse Zaken. In die functie zou hij betrokken zijn geweest bij de corruptiezaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden