Huiszoeking bij president Centrale Bank van Curaçao

De huiszoeking woensdag op Curaçao bij Emsley Tromp, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, maakt deel uit van het grootschalig onderzoek van de recherche naar de verwevenheid van onder- en bovenwereld in de beide autonome landen van het koninkrijk. Tromp wordt verdacht van belastingfraude en witwassen.

Remco Meijer
President van de Centrale Bank van Curaçao Emsley Tromp Beeld .
President van de Centrale Bank van Curaçao Emsley TrompBeeld .

Het onderzoek is een wens van de Tweede Kamer. Die stemde vorig jaar april bijna voltallig in (alleen de afgesplitste PvdA-Kamerleden Kuzu en Oztürk waren tegen) met een motie van de Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP). De regering werd opgeroepen 'een onderzoek mogelijk te maken naar de (illegale) geldstromen tussen onder- en bovenwereld op Curaçao en Sint Maarten, tussen deze landen en met landen buiten het koninkrijk'.

Het kabinet stelde 22 miljoen euro en 50 rechercheurs beschikbaar. Met name de invloed van de gokindustrie is onderwerp van zorg. In het onderzoek wordt samengewerkt met de VS en Italië. Begin dit jaar werd Gerrit Schotte, tussen 2010 en 2012 de eerste premier van het autonome Curaçao, tot drie jaar cel veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat hij zich voor ruim 1 miljoen dollar had laten omkopen door de op Sint Maarten woonachtige casinobaas Francesco Corallo. In afwachting van het hoger beroep is Schotte nog altijd parlementslid.

In 2013 werd op Curaçao de politicus Helmin Wiels vermoord. De moordenaar zit vast, maar wie de opdracht tot de moord gaf is nog altijd onduidelijk. In oktober 2014 constateerde accountants- en advieskantoor PwC dat op Sint Maarten corruptie heerst in alle lagen van de samenleving, ook de politieke. Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) noemde dat destijds 'snoeiharde conclusies'.

'Deze Caribische landen worden feitelijk bestuurd door de financiële onderwereld', zegt SP'er Van Raak. 'Goedwillende politici zijn daarvan het slachtoffer. Het is heel goed dat nu het foute geld wordt gevolgd, en vervolgens wordt bekeken welke foute types daaraan hangen.' In beide landen zijn eind september verkiezingen.

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 de opvolger van de Bank Nederlandse Antillen (BNA). Beide landen hebben officieel nog de aan de dollar gekoppelde Antilliaanse gulden, omdat het tot invoering van een Caribische gulden nooit is gekomen. De Nederlandsche Bank geeft geen commentaar op de inval van woensdag.

Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte Beeld anp
Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit SchotteBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden