Huiszoeking bij Italiaanse corruptiebestrijder Di Pietro doelwit van monsteractie politie

Vrijdagochtend vroeg belde de financiële politie aan bij ex-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro. Huiszoeking. Tegelijk deed de politie invallen in ruim zestig kantoren van Di Pietro's vrienden en hun zakenrelaties....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Di Pietro vreest dat het arrestatiebevel tegen hem al klaarligt. Driehonderd man deden mee aan de monsteractie, die de hele dag duurde. In Di Pietro's huis in Curno bij Milaan trof de politie niet de heer des huizes aan, maar zijn slapende vrouw en twee kinderen. Ook zijn huis in zijn geboortedorp in de Abruzzen werd grondig doorzocht .

De opdracht tot de spectaculaire huiszoekingen kwam van het parket van Brescia, dat iedere uitleg weigert. In Brescia lopen diverse onderzoeken tegen Di Pietro. Zo wordt hij ervan verdacht een tot op het merg corrupte bankier tegen betaling te hebben beschermd. Met die zaak hebben de huiszoekingen waarschijnlijk te maken.

Di Pietro startte in 1992 de Operatie Schone Handen. De aanvallen op hem begonnen zodra hij de corruptie begon aan te pakken van hoge politici en ondernemers. Op 6 december 1994, kort na de eerste aanzegging aan het adres van Berlusconi dat een onderzoek tegen hem was begonnen, hing Di Pietro onverwachts zijn toga aan de kapstok. Waarom?

Om die vraag draait een proces in Brescia tegen de broer van Berlusconi en drie anderen. Zij zouden Di Pietro door chantage tot aftreden hebben gedwongen. Maar zijn vroegere collega's hebben als getuigen onthuld dat Di Pietro al in mei 1994 had willen aftreden. Zijn voormalige superieur, de Milanese hoofdprocureur Borrelli, zei dat als Di Pietro wat meer over zijn eigen problemen had gesproken, hij hem een goede psychiatrische kuur had kunnen aanraden.

In dat proces hebben getuigen oude beschuldigingen tegen Di Pietro opgerakeld. Daardoor is hij van slachtoffer beklaagde geworden. Weinig mensen in Italië zijn zo aangevallen, bespioneerd, belasterd en verdacht gemaakt als de aanvoerder van de strijd tegen de corruptie.

Niet bekend

In februari en maart seponeerde een rechter in Brescia de aanvragen van twee onderzoeksrechters om drie processen te beginnen tegen hun ex-collega, die ze hadden beschuldigd van afpersing. Dat sepot maakte het Di Pietro mogelijk de politiek in te gaan. Ondanks zijn conservatieve inborst aanvaardde hij een portefeuille in de centrum-linkse regering-Prodi.

Op 14 november trad hij opnieuw af, nu als minister. In een brief aan premier Prodi maakte hij met een acht keer herhaald basta duidelijk dat hij er niet meer tegen kon, tegen al die 'vulgaire leugens'. Aanleiding voor zijn aftreden waren de beschuldigingen van een in september gearresteerde Italiaans-Zwitserse bankier.

Deze financier, Francesco Pacini Battaglia, heeft achter de schermen een hoofdrol gespeeld in een paar kolossale corruptieschandalen. Tegelijk schijnt hij informant te zijn geweest van de rechters van Schone Handen. En hij heeft bescherming genoten van de carabinieri. Die wisten niet dat zijn telefoon werd afgeluisterd door de financiële politie van Florence.

In een afgeluisterd gesprek zei Pacini Battaglia in februari dat hij had moeten betalen om vrijuit te gaan in het Enimont-schandaal. In dat onderzoek had hij als advocaat een vriend van Di Pietro genomen, Giuseppe Lucibello. Di Pietro ondervroeg hem en liet hem daarna met rust. Tegen betaling?

Ook zei de bankier : 'Die twee hebben me uitgeschud.' Die twee, dat sloeg op Di Pietro en Lucibello. De aanwijzingen dat de bankier wist dat de financiële politie meeluisterde zijn even sterk als de vermoedens dat dit korps wraak wilde nemen op Di Pietro, die veel corrupte korpsleden heeft ontmaskerd.

Ook een ex-vriend van Di Pietro, de ondernemer Antonio D'Adamo, wordt gebruikt om het nationale symbool van de onkreukbaarheid in diskrediet te brengen. Deze D'Adamo was directeur van een bouwbedrijf van Berlusconi en vennoot van de aartscorrupte bankier Pacini Battaglia. Hij zou samen met de vrouw van Di Pietro een smeergeldrekening in het buitenland hebben aangehouden. De kantoren van D'Adamo en van advocaat Lucibello zijn gisteren uitvoerig door de financiële politie doorzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.