Huiswerk lijdt erg onder online-klets

Chatten en msn’en leiden scholieren erg af bij het maken van hun huiswerk. Meer dan de helft van de leerlingen zegt minder tijd te hebben voor huiswerk door internet, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek naar internetgebruik op scholen....

Voor de studie Internet in de klas, die onderzoeksbureau Blauw uitvoerde voor KPN, werden 339 scholieren van zowel basis als voortgezet onderwijs en 1107 leerkrachten ondervraagd. Behalve chatten als te grote concurrentie voor huiswerk noemen leerlingen het ongevraagd te zien krijgen van blote mensen (51 procent van de middelbare scholieren), uitgescholden worden (43 procent), roddels (39 procent) en een onbekende die je benadert voor een afspraak (36 procent) als vervelende aspecten van internet. Alles bij elkaar zegt 87 procent van de leerlingen met internet wel eens iets naars te hebben meegemaakt, zoals digitaal pesten.

Volgens de leraren wordt in de klas niet structureel aandacht besteed aan de gevaren van internet. In reactie op incidenten gebeurt dat, maar vanwege het groeiende belang van internet zou het een vaste plek in het lesprogramma verdienen, vinden de leraren.

Niet alleen het gebruik in de klas neemt sterk toe, ook brengen leerlingen én leerkrachten veel uren privé op het web door. Eenderde van de middelbare scholieren (tot 14 jaar) besteedt meer dan 16 uur per week privé aan het internet. Gemiddeld voor alle middelbare scholieren is dat 13,5 uur. Van de ondervraagde basisscholieren (vanaf 9 jaar) besteedde ruim 15 procent meer dan 11 uur per week aan het internet (gemiddeld 6,7). Van de leerkrachten brengt bijna een kwart meer dan 11 uur per week privé achter de pc door.

Op tweederde van de scholen wordt het gebruik van internet actief gestimuleerd en meer dan de helft van de scholen heeft een eigen internetprotocol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden