Huisvrouwenvereniging wil bestaan nog rekken

Opmerkelijke stelling op de website van de Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen: Huishouden blijft stoffige boel. Instemmende reactie van een NVVH-lid: 'Wij hebben maar een kindje, maar het huishouden kan ik echt niet bijbenen....

Deze uitlaatklep voor de Nederlandse huisvrouw blijft voorlopig bestaan, mits de NVVH-leden op 26 mei overeenstemming bereiken over de reorganisatie van hun vereniging. Want: 'Als we niets doen, kunnen we wachten tot het geld op is', volgens NVVH-directeur Engels.

Het financieel tekort van het instituut (opgericht in 1912 te Utrecht) neemt steeds verder toe. Momenteel komt de NVVH zestigduizend euro per jaar te kort. In de jaren zeventig telde de NVVH nog zeventigduizend leden, daar zijn er nu slechts 22 duizend van over. Dat komt deels door de vergrijzing, deels doordat steeds minder huisvrouwen zich aanmelden als nieuwe vrijwilligers. 'Jonge vrouwen hebben wel andere dingen te doen', volgens Engels.

Eerdere maatregelen om de toekomst van de NVVH veilig te stellen, stuitten telkens op weerstand bij de aangesloten huisvrouwen. Over de laatste plannen wil de directeur zich nog niet uitlaten; eerst moeten die aan de leden worden voorgelegd. Maar: 'We hebben een zeer laag ambitieniveau. Het zijn geen vernieuwingsplannen. Het gaat er nu om hoe we als vereniging zo lang mogelijk kunnen voortbestaan.'

De leden zien de vereniging als ontmoetingsclub. Zie het programma-aanbod voorjaar 2004, van de afdeling Noord-Holland: een 'doe-ochtend met als thema bloemen' en een 'avond met uitleg over wijnen en kazen' in het dorpshuis in Kudelstaart.

Engels heeft geen idee hoe de plannen zullen vallen. 'Bij de NVVH gaan dingen zelden zoals je verwacht dat ze gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden