Huisvrouwenverdriet

Zo'n miljoen mensen keken naar de eerste, dubbele aflevering van Desperate Housewives dinsdagavond op Net 5, ongetwijfeld van tevoren al lekker gemaakt door de enthousiaste reclame voor de Amerikaanse successerie in veel omroepbladen en tv-programma's....

Wim de Jong

In deel een en twee van DH maakten we deze week kennis met Gabrielle, Lynette, Susan, Edie en Bree. Allen ergens achterin de dertig en in hoge mate vatbaar voor het virus van het huisvrouwenverdriet. Bree is neurotisch en probeert een bestaan te leiden als in een Dreft-spotje. Gabrielle doet het uit verveling met haar tuinman. Lynette gaat diep gebukt onder de lasten van het moederschap, en de gescheiden Susan en Edie zijn verwikkeld in een gevecht om de aandacht van Mark, een alleenstaande man die zojuist in Wisteria Lane is komen wonen. Hun gezamenlijke lotgevallen worden in een voice-over verteld door vriendin nummer zes, Mary Alice, die onlangs zelfmoord heeft gepleegd en een groot geheim met zich mee haar graf heeft in genomen.

Eigentijds vrouwenleed, wat seks, wat eeuwige m/v-misverstanden, een dosis Twin Peaks-achtige suspense, en dat alles aangezet met zo'n supervette, Amerikaanse knipoog, die als een baksteen in het verhaal drijft. Het zal niet tot al te grote verbazing hoeven leiden als in de volgende delen van DH ook de Addams Family, de Osbournes en de Bundy's nog in Wisteria Lane blijken te wonen, want de ironie en de karikaturen in de serie zijn van elastiek.

Woensdag op Nederland 3 in Dokwerk de documentaire De prijs van overleven, Louis van Gasterens vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil (1971), en in 2003 bekroond met een Gouden Kalf.

Waarin Van Gasteren andermaal terugkeert naar het gezin van de voormalige concentratiekampgevangene Joop en blootlegt wat het post-traumatische kz-syndroom van de vader heeft betekend voor zijn vrouw en kinderen. De Amsterdamse familie raakte na 1945 volledig ontwricht, en de kinderen hebben de nachtmerries en de psychische problemen van hun vader geërfd. Indrukwekkende film.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden