Huisvrouw wacht met betaalde arbeid

MINISTER Vermeend van Sociale Zaken wil meer vrouwen die nu thuis zitten aan het werk krijgen en heeft daar veel geld voor over....

Ten eerste: wat is werk? Dat valt onder te verdelen in betaalde en onbetaalde arbeid. De vrouwen die nu thuis zitten, verrichten onbetaalde arbeid en zijn dus niet voor betaald werk inzetbaar. Zij werken zeker met kleine kinderen minimaal twaalf uur per dag en hebben bereikbaarheidsdienst voor eventuele noodgevallen.

De plekken op de kinderopvang zullen worden verdubbeld, er komt zorgverlof en langdurig verlof voor het verzorgen van ernstig zieken. De kinderopvang en de zorg zitten nu al met ernstig personeelstekorten en wachtlijsten voor de kinderopvang zijn nu al te lang. In de Randstad is een gemiddelde van anderhalf jaar wachttijd voor kinderopvang en buitenschoolse opvang normaal. Het extra geld dat nu daarin gepompt gaat worden, zal, mits er voldoende personeel wordt gevonden, er alleen toe leiden dat de wachtlijsten worden weggewerkt.

Minister Vermeend vraagt zich in het geheel niet af waar de kinderen, die geen plaats hebben op kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, worden verzorgd. Er is een enorm circuit van zwarte opvangmoeders en een ieder die kleine en schoolgaande kinderen heeft, weet dat. Deze opvang wordt voornamelijk gedaan door de niet werkende vrouwen. Wanneer deze vrouwen betaalde arbeid gaan verrichten, stoppen zij met deze zwarte opvang en besteden zij de resterende tijd aan hun eigen kinderen en het huishouden. Dan moeten de kinderen van de herintreedster en de kinderen waar zij op past worden geplaatst in de kinderopvang - en stijgt het tekort nog verder.

Als laatste is er nog het probleem van de niet meewerkende vader. Er zijn natuurlijk hele lieve vaders die een dag minder zijn gaan werken toen de kinderen kwamen en ook nog thuis een keer een was draaien. Toch wordt over het algemeen het huishouden nog steeds het meest gedaan door vrouwen, ook al werken zij betaald. Ik durf te stellen dat de meeste vrouwen na een dagje werken waarbij manlief op de kinderen heeft gepast (zij zorgen vaak niet; dat vinden ze een raar woord) in een volslagen puinhoop thuiskomen.

De meeste vaders zien een dagje huishouden als kinderzorg, boodschappen doen en eten koken en dan zit de dag er wel weer op. Dat het huishouden veel meer werk vergt behoeft geen verder uitleg voor vrouwen en moeders. De meeste mannen zien huishoudelijk werk als oninteressant en dus doen ze het niet.

Waarom, zo vraag ik mij af, worden er dan nu weer vrouwen gepusht om de economie te redden en waar blijft de roep om meezorgende vaders die ook een keer een badkamer schoonmaken en uit zichzelf zien dat er wel eens gedweild kan worden? Zolang dat niet gebeurt, verdommen deze vrouwen het om te gaan werken. Ze lijken wel gek: eerst werken en dan ook nog alle huishoudelijke taken op hun nek nemen om vervolgens te bezwijken op veertigjarige leeftijd aan een forse burn out. Zelfs de allermooiste en doeltreffendste voorlichtingprogramma's zullen vrouwen er niet toe bewegen om voor dit scenario te kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden