Huisvesting vluchtelingen steeds groter probleem

Steeds meer vluchtelingen met een verblijfsvergunning wachten op een huis, ondanks de inspanningen van veel gemeenten woonruimte voor hen vrij te maken. Het komend halfjaar moeten de bijna vierhonderd Nederlandse gemeenten in totaal 20 duizend vluchtelingen een huis geven.

Asielzoekers bij de voormalige Nassau-Dietzkazerne.Beeld anp

Dit aantal bestaat uit de achterstand van ruim 5000 vluchtelingen die de eerste helft van dit jaar al een woning hadden moeten krijgen, plus bijna 15 duizend vluchtelingen die er voor de tweede helft van het jaar bijkomen. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van de huisvesting van vluchtelingen per gemeenten, die donderdag zijn gepubliceerd.

De gemeenten zeggen dat ze niet genoeg huizen hebben voor deze doelgroep. Het eerste half jaar van 2015 hebben ze gezamenlijk ruim 11 duizend vluchtelingen een huis gegeven. Vooral de laatste maanden wezen gemeenten aanzienlijk meer woningen toe aan deze groep dan in voorgaande periodes, maar nog niet genoeg. De verwachting is bovendien dat het aantal vluchtelingen alleen maar verder zal toenemen door de voortdurende stroom van asielzoekers die naar Europa komt. 'We merken dat het drukker wordt in de asielzoekerscentra', zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Huisvesting asielzoekers loopt achter

Lees hier het artikel over de Syriër Mohamad Ahmad. Hij heeft een verblijfsvergunning, maar wacht al maanden op huisvesting.

Lees hier het artikel over Nederlanders die vluchtelingen onderdak bieden.

Randstad

Met name voor de grote steden loopt de opgave om vluchtelingen een huis te geven verder op. Amsterdam moet voor het eind van dit jaar 1586 vluchtelingen huisvesten. Rotterdam moet 757 vluchtelingen woonruimte geven, Den Haag 750 vluchtelingen en Utrecht 508. 'Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te zien dat dit een forse inspanning vergt', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. 'Veel mensen wachten op een huis.' Net als veel andere gemeenten werkt Den Haag aan plannen voor alternatieve vormen van huisvesting buiten de krappe markt van sociale huurwoningen om, bijvoorbeeld in verbouwde lege kantoorpanden of verzorgingshuizen. 'Maar we kunnen niet in één keer honderden huizen uit de grond stampen.'

Ook veel andere gemeenten zien de achterstanden in huisvesting snel oplopen, zoals bijvoorbeeld Haarlemmermeer die dit jaar nog bijna 300 vluchtelingen moet huisvesten. Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer dringt in zijn wekelijkse column op de gemeentesite aan op meer 'empathie'. 'Ik kan me voorstellen dat het zuur is voor mensen die jaren lang op een woning wachten dat deze groep sneller een woning krijgt. Maar het gaat hier niet om 'gelukzoekers', maar om erkende vluchtelingen die hun leven in eigen land vaak niet zeker zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden