Update

Huismus meest gezien in Nederlandse tuinen

De huismus, de koolmees en de merel zijn, net als vorig jaar, de meest geziene vogels in Nederlandse tuinen. De huismus voert opnieuw de lijst aan. Dat blijkt uit de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekend plaatsvond. De Vogelbescherming bracht zondagavond de resultaten van de telling naar buiten.

Huismus Beeld ANP

Zo'n 45.000 mensen telden in ruim 30.000 tuinen ongeveer 571.000 vogels. De Vogelbescherming noemde het opvallend dat er door het zachte winterweer minder vogels in de tuinen te zien waren. Vorig jaar telden Nederlanders meer dan een miljoen tuinvogels. Dat er toen zoveel vogels werden geteld, kwam door de winterse omstandigheden, waardoor vogels vanuit de natuur naar tuinen trokken op zoek naar voedsel. Dit jaar is er in het buitengebied door het milde weer nog veel voedsel beschikbaar, aldus de Vogelbescherming.

In de top 10 van meest getelde vogels staan ook de pimpelmees, vink en houtduif. Volgens de Vogelbescherming brak de spreeuw een 'laagterecord'. Nog niet eerder zijn er zo weinig spreeuwen gezien in de tuinen van Nederlanders. De vogel staat op tien in de lijst meest getelde vogels. De uitslag is voorlopig. Deelnemers kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 12.00 uur.

Veel vogelaars trokken het weekend van de vogeltelling naar het buurtschap Veldhunten in Gelderland om een glimp op te vangen van de bruine klauwier. Het vogeltje werd daar zaterdagmiddag gespot. Het is de eerste keer dat de zangvogel, afkomstig uit Oost-Azië, in Nederland is gezien.

De relatief hoge temperatuur voor de tijd van het jaar verklaart vermoedelijk waarom de bruine klauwier in Nederland is gespot. 'Als het koud was, zou het vogeltje waarschijnlijk een stille dood zijn gestorven', zei Arnoud van den Berg van Dutch Bird Alerts zondag. Vogelbescherming Nederland acht de kans daarom klein dat de bruine klauwier zich in ons land zal vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden