Huiskamerdrone

Vliegen is kinderspel met de nieuwste minidrone, die je bestuurt met je smartphone.

De wet van Moore geldt dus ook voor drones. De nieuwe Parrot Minidrone is bijna zeven keer lichter, drie keer kleiner en drie keer goedkoper dan zijn voorganger, de AR Drone. Dit was in 2010 een van de eerste betaalbare hobbydrones die spectaculair eenvoudig te besturen is met een smartphone. Het apparaat kwam destijds uit onverwachte hoek: het Franse Parrot was tot dat moment vooral bekend van handsfreecarkits en een curieuze speaker van Philippe Starck. Hoewel het bedrijf nog steeds carkits maakt, ligt de focus tegenwoordig op speeldrones, met deze viermotorige Rolling Spider als nieuwste wapenfeit.


Die naam is een beetje gek, omdat het ding vooral een drone is. Maar er kunnen ook twee vélocipède-wielen aan worden vastgemaakt. Die beschermen de vier rotors tegen ongewenste aanrakingen met objecten in huis, en als ze zijn gemonteerd, kan de drone tegen muren oprijden en over het plafond 'wandelen'. Het meeste plezier biedt het apparaat zonder de wielen, in vrije vlucht.


Vliegen is kinderspel. Kantel je de telefoon, en de drone vliegt van je af, draai de telefoon en hij verandert van richting. Swipe, en hij draait 90 graden om zijn as. Dubbelklik en hij maakt een salto. Dit kleintje kent exact dezelfde kunstjes als de grote. Allemaal dankzij een ingebouwde drukmeter, een drie-assige versnellingsmeter, een gyroscoop en grondcamera, plus een soort parkeersensor voor ufo's. Mooi is ook dat het ding voelt wanneer ie geacht wordt te vliegen; gooi hem in de lucht en de motoren starten automatisch, waarna de drone zich stabiliseert, wachtend op verdere instructies.


Een verschil met de grote variant is dat hij geen vooruitkijkcamera heeft voor foto's en video. Ook is de vliegtijd met 8 minuten eenderde korter dan de toch al schamele 12 minuten voor de grote (reserveaccu's zijn beschikbaar, opladen duurt ongeveer een uur). En de verbinding verloopt niet via een eigen wifiwolk, maar met Bluetooth 4, waardoor de maximale afstand beperkt is tot een meter of twintig.


Met deze beperkingen valt goed te leven, zeker gezien de prijs van 99 euro. De grote drone is toch een beetje te kostbaar als kinderspeeltje of impulsaankoop. Bovendien vlieg je er door zijn omvang van een halve meter niet echt lekker mee door de woonkamer. Mocht je met het kleintje trouwens per ongeluk tegen de hond vliegen, dan zal dat vermoedelijk niet tot letsel leiden, omdat de propellers zich direct uitschakelen zodra iets geraakt wordt. Losse onderdelen zijn na te bestellen (van de drone, voor de hond gelieve zich tot uw kennel te wenden).


Naast de drone presenteerde Parrot vorige week ook de Jumping Sumo. Een rijdende bot die ruim een halve meter hoog kan springen en zenuwachtig om zijn as kan draaien. Via de ingebouwde camera kan de bestuurder het ding door het hele huis volgen. Aardig speeltje, maar een stuk minder leuk dan de drone en bovendien de helft duurder. Het is te hopen dat de wet van Moore ook voor rollend materieel geldt.Parrot Rolling Spider, verkrijgbaar vanaf augustus voor 99 euro. De Jumping Sumo kost 159 euro.


Parrot komt later dit jaar met een drone die professionele opnamen kan maken: de Bebop. Prijzen nog onbekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden