Huisje, boompje, feestje

Festivalgangers bevolken dit weekeinde Center Parcs De Eemhof. 'Bungalup!' combineert de lol van een festival met de luxe van een huisje.

Een festival bezoeken met de luxe en het comfort van een bungalowpark: dat klinkt als een gouden combinatie. Geen onrustige nachten onder een klamme slaapzak in een krap koepeltentje met lallende buren, stink-wc's en rijen voor de douche, maar comfortabel in een huisje met een normaal bed en met sanitair en keuken bij de hand. Een setting die zomaar nog wat nachtrust kan opleveren.

Komend weekeinde wordt voor het eerst zo'n bungalowparkfestival in Nederland gehouden. Bungalup! heet dit schoolreisje voor volwassenen, uit de koker van de organisatie van dancefestival Valtifest. Center Parcsfiliaal De Eemhof bij Zeewolde zal vanaf vandaag daarom een andere aanblik bieden dan ze daar gewend zijn; geen gezinnetjes die een paar dagen komen ontspannen, maar 3.800 feestgangers die voor drie dagen het park overnemen.

De vaste restaurants en andere parkfaciliteiten, zoals het tropisch zwemparadijs, de congreszaal en de activiteitenhal worden getransformeerd tot dance-area's, net als bij een zomers festival. De 'bungaluppers' krijgen een vol programma met onder meer Pool Party's, discobowlen en 'gewone' bungalowparkactiviteiten als speurtochten overdag en 's avonds en 's nachts dansfeesten.

Festivallen in de comfortabele omgeving van een bungalowpark is overgewaaid uit Groot-Brittannië, waar dergelijke weekenders al langer worden gehouden. De wens voor een Nederlandse versie had organisator Michel Penders (39) al een paar jaar. Penders is van Plus 1, de evenemententak van MTV die speciaal is opgericht voor de productie van festivals als Valtifest en Bungalup! Bij de organisatie van Valtifest werkt Plus 1 samen met Meubelstukken, al vijftien jaar 'feestaannemer', onder leiding van Peter van der Meulen (42) en bekend van concepten als clubavond Rauw en het Oud Hollandsch Acid Feest.

Valtifest was vanaf de eerste editie vier jaar terug direct een succes. Het is een van de extravagantste dancefestivals, met thematische verkleedpartijen, theatrale acts en muziek, al lijkt dat laatste haast bijzaak. 'Valtifest vinden wij de leukste dag van het jaar, al duurt het festival helaas maar elf uur', zegt Penders in het kantoor van Meubelstukken in Amsterdam.

De verwachtingen voor Bungalup! zijn hoog, de voorpret groot. Peter van der Meulen: 'We zijn al een paar keer in het bungalowpark geweest en het klinkt misschien stom, maar alleen al met elkaar in een huisje zitten, is al heel gezellig.'

Het bleek niet moeilijk de leiding van het bungalowpark warm te krijgen voor een weekender. Volgens Penders was het vooral zoeken naar een bungalowpark in Nederland met genoeg ruimte voor een groot evenement. De grote circustent bij het Eemhof-filiaal van Center Parcs voldeed aan die voorwaarden en het bedrijf was direct enthousiast. 'Enerzijds om economische redenen, omdat in een normaal rustige maand het park nu goed bezet is. En de weekenden zijn er normaal gesproken lopendebandwerk. Bungalup! is iets totaal anders en dat maakt het voor hen weer spannend. Als laatste komt er een doelgroep binnen die niet zo snel een weekendje Center Parcs zal boeken en misschien wel een keer terugkomt.'

Dat er door dezelfde organisatie als die van het populaire Valtifest een heel partyweekend wordt georganiseerd, lieten de Valtifest-fans zich geen twee keer zeggen: alle 800 bungalows waren uitverkocht nog voor er iets van het programma bekend was.

Voor Plus 1 en Meubelstukken was het een uitdaging de werelden van het festival en van het bungalowpark 'bij elkaar te fietsen'. Neem bijvoorbeeld het zwembad, waar veiligheid voorop staat. Penders: 'Wij denken niet zo veel na over de uitvoering van een poolparty conform de veiligheidseisen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met alcohol in het zwembad?' Omdat Center Parcs vindt dat je niet onbeperkt kan drinken in een golfslagbad, is er nu besloten tot alcoholvrij zwemmen, met een Valtifest-knipoog: 'Bij twijfel moet je bij Badmeester Barry op zijn pijpje blazen.'

Van der Meulen is niet bang dat het park maandag als een afgeragde boel achterblijft. Laconiek: 'We zullen het zien, het is nog nooit eerder gedaan. Maar iedereen is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn eigen bungalow.'

Penders vult aan dat ze ervan overtuigd zijn dat er een publiek komt dat 'heel hard en heel uitbundig feest', maar dat niet bestaat uit slopers of vechters. Er is net als op elk festival beveiliging aanwezig.

Wanneer is Bungalup! geslaagd? Van der Meulen lachend: 'Nou, in elk geval als we het nog een keer mogen doen.'

Bungalup!, 3 t/m 6/2, Center Parcs De Eemhof, Zeewolde. bungalup.nl

Zusje van Valtifest

Bungalup!, een schoolreisje voor volwassenen, komt uit de koker van de organisatie van dancefestival Valtifest. Festivallen in de comfortabele omgeving van een bungalowpark is overgewaaid uit Groot-Brittannië, waar dergelijke weekenders al langer worden gehouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden