Weblog

Huisje-boompje-beestje ideaal van jongeren is hopeloos naïef

Ze zijn best vaak eenzaam en dat ze later allemaal hun huisje-boompje-beestje ideaal verwezenlijken, is een illusie. Alleen, peuter dat jongeren maar eens aan hun verstand.

Beeld Io Cooman

'Er zijn wel belangrijker dingen dan alleenstaanden: IS, de economische crisis.' 'Singles zorgen ervoor dat de bevolking niet groeit. Wie moet dan hun AOW betalen?'

De houding van de 5 HAVO-klas van het Rombouts College in Brunssum waar ik te gast ben, is bijna vijandig. Nadenken over beleid voor alleenstaanden, was de opdracht in hun les maatschappijleer. Waarom worden ze hiermee lastiggevallen? Dani (16): 'Als iedereen een relatie zou hebben, zou dit probleem er niet zijn.'

De meeste jongeren willen trouwen. Bij voorkeur uit liefde, en dan blijven ze liefst hun leven lang bij elkaar. Van de trouwlustigen wil 43 procent in gemeenschap van goederen trouwen.

Maartje Duin.Beeld Io Cooman

Voorbereiden op eenzaamheid

De praktijk? Volgens CBS-prognoses trouwt van de jongeren maar 7 van de 10 vrouwen en 6,5 van de 10 mannen. Ze doen dat relatief laat en van de huwelijken sneuvelt een op de drie. Veel jongeren zijn dus tenminste een tijdje alleen. Zouden ze zich daar niet beter op moeten voorbereiden?

'In tegenstelling tot jongeren uit de jaren '60-'70 heeft deze generatie niet meer zo de behoefte om zich af te zetten tegen hun ouders', zegt Yvonne van Sark van YoungWorks, dat kwalitatief jongerenonderzoek uitvoert. 'De houding ten opzichte van het huwelijk vormt zich op basis van ervaringen. Tussen de 16 en 24 ben je nog blanco en dan baseer je het op de huisje-boompje-beestje norm. Maar ik kan me voorstellen dat ze er tussen hun 24ste en 30ste al veel genuanceerder naar kijken.'

Jongeren denken sowieso traditioneel. Ze hebben een romantisch ideaal over seks, doen het het liefst met een speciaal iemand. En jongeren zijn optimistisch - 'in een krimpende arbeidsmarkt denken ze ook: mij lukt het wel om die baan te krijgen'.

'O jee, ik ben alleen'

Maar bij hun houding tegenover alleen zijn speelt nog iets anders mee, denkt van Sark. Dat bleek toen zij laatst een workshop aan jongeren gaf in de Week Tegen Eenzaamheid. 'Bij dat thema denken ze in eerste instantie aan vereenzaamde senioren. Maar jongeren zijn eenzamer dan wij, en dan zijzelf denken.' 26 procent van de mensen tussen 19-34 voelt zich matig eenzaam, 7 procent sterk eenzaam. 'Het gaat in tegen ons beeld van jong zijn. Op het eerste gezicht zijn jongeren enorm met elkaar verbonden. Relaties worden ook geïdealiseerd in muziek, in tv-series. En neem de selfies waarmee je zegt: ik ben nu hier, kijk eens met wie ik me omgeef. Maar zulke beelden kunnen het gevoel: 'o jee, ik ben vandaag alleen' juist ook versterken. Toen we in de workshop vroegen: ben je zelf wel eens eenzaam? Zagen we hoezeer dit in de taboesfeer ligt.'

Kunnen workshops of lessen maatschappijleer dat verhelpen? Vooruit, nog maar eens terug naar Zuid-Limburg dan. Daar komen voorzichtig wat ideeën voor een singlesbeleid. Trisha (17): 'Appartementen met meer kamers maken, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten'. Megan (17): 'Ze moeten iemand bij de gemeente kunnen bellen die ze helpt om keuzes te maken. Gewoon: wat vind jij?' En woninglijken moet de overheid voorkomen, daar is iedereen het over eens. Door buurtfeesten bijvoorbeeld, waarop iedereen elkaar leert kennen.

Aan het eind van de les stemmen 6 van de 21 leerlingen voor een speciaal singlesbeleid. Dit soort lessen zijn een druppel op een gloeiende plaat, denkt van Sark. 'Maar jongeren laten zien: dat je veel vrienden kunt hebben en je tóch eenzaam kunt voelen, is volgens mij heel goed. En ze ervan bewustmaken: het is ook OK om alleen te zijn.'

Nederland telt al bijna drie miljoen alleenwoners en dat worden er steeds meer. Hoog tijd voor een nieuwe emancipatiegolf. Wat zou er in het verkiezingsprogramma van een partij voor alleenstaanden moeten staan? En wie zijn al die singles eigenlijk? Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin vanaf 9 oktober elke donderdag voor Vonk van de Volkskrant.

Vanavond 21:15 uur in De Balie, Amsterdam

Deel 1 van de filmserie ‘Het perspectief van de single'. Maartje Duin bespreekt Into The Wild met antropoloog Jitse Schuurmans.

Beeld Io Cooman

Wat vindt u?

Moeten jongeren zich beter voorbereiden op een toekomst alleen? Zo ja, hoe? Reageer op Twitter of Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden