Huishoudens gebruiken minder stroom - dankzij zuinige apparaten

Huishoudens gebruiken al tientallen jaren structureel minder gas, maar ook het stroomverbruik lijkt nu - na jaren te zijn gestabiliseerd - iets af te nemen. Dat is een van de conclusies in een rapport van de brancheorganisaties ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, dat vrijdag is gepubliceerd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gemiddelde gasverbruik van Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar 1484 kubieke meter, bijna een kwart minder vergeleken met het jaar 2000. In 2010 bedroeg het verbruik nog 1563 kubieke meter. Vergeleken met 30 jaar geleden is het gasverbruik zelfs meer dan gehalveerd. Dat komt doordat woningen steeds beter zijn geïsoleerd en verwarmingsketels efficiënter worden.

Meterstand
Het elektriciteitsverbruik per huishouden daalde vorig jaar licht tot 3312 kilowattuur (kWh). In 2010 was dit nog 3480 kWh en 10 jaar daarvoor 3230 kWh. Deze afname komt vooral doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat. Ook letten mensen door de economische crisis beter op de meterstand voor hun elektriciteitsrekening. Daar staat tegenover dat nieuwe stroomverslinders als grote platte televisies, smartphones en tablets de laatste tijd wel steeds populairder worden.

De apparaten die de meeste elektriciteit erdoor jagen zijn nog altijd de koelkast, de vriezer, de tv, de wasdroger en wasmachine.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden