Huishouden eet jaarlijks 84 kilo verse groenten

Veel kinderen koesteren een gruwelijke hekel jegens bloemkool en witlof, maar kennelijk verandert dat wanneer zij de jaren des onderscheids hebben bereikt....

1. Bloemkool

2. Ui

3. Komkommer

4. Peen

5. Tomaten

6. Witlof

7. Sla

8. Prei

9. Andijvie

10. 'Gemengde' groenten

Negen kilo bloemkool kocht het gemiddelde Nederlandse huishouden vorig jaar, aldus het Produktschap. Ui scoorde zeven kilo, komkommer en peen moesten het met een pondje minder stellen.

Modale huishoudens kochten 84 kilo verse groenten en gaven daar ruim 260 gulden aan uit. De supermarkt blijkt hun voornaamste leverancier: tweederde van de groenten kwam er vandaan. De groentewinkel steekt er, met een aandeel van 17 procent, wat schraaltjes bij af. De markt is goed voor 12 procent.

In het eerste halfjaar van 1995 heeft het Produktschap kunnen constateren dat de aankopen van verse groenten met 3 procent afnamen, vergeleken met diezelfde periode in het jaar ervoor. Belangrijkste verliezers zijn bloemkool en ui, 'maar de prijzen van deze beide produkten waren dit jaar veel hoger dan in 1994'. Prei en gemengde groenten zijn daarentegen bezig aan een opvallende opmars.

Wellicht zou het Produktschap zich in een volgend onderzoek kunnen richten op de wijze waarop het gemiddelde Nederlandse huishouden zijn bloemkool serveert: saus, papje of vette jus, en daarvan dan de volgorde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden