Huishoudboekje voorkomt malaise

FINANCIËLE PLANNING We zijn verleerd om minder uit te geven dan wat we aan inkomen ontvangen. Eind dit jaar hebben ongeveer 720 duizend mensen een betalingsachterstand.

We moeten bezuinigen. De komende verkiezingen zullen er vooral over gaan wie het grootste koopkrachtverlies moeten opvangen, ofschoon steeds meer Nederlanders in financiële problemen raken. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) verwacht dat eind dit jaar zo'n 720 duizend mensen een betalingsachterstand op schulden zullen hebben. Dit zijn verontrustende berichten.


Wat is er mis met ons? Hoe komt het toch dat het veel mensen niet lukt een begrotingsevenwicht in de eigen financiën aan te houden? En dat zoveel mensen niet in staat lijken een koopkrachtverlies van enkele procenten op te vangen? Veel mensen zullen automatisch 'de crisis' als oorzaak voor de slechte huishoudfinanciën aanwijzen. Natuurlijk, de huidige crisis is ernstig. Maar betekent de crisis van nu dat grote groepen arbeiders hun werk en enige bron van inkomsten verliezen, zoals begin jaren dertig van de 20ste eeuw het geval was? Nee. Bovendien komen ook mensen met een gewone baan in de problemen. De crisis kan daar nauwelijks de schuld van zijn.


Het echte probleem is een enorm gebrek aan basisvaardigheden financiële planning bij de gemiddelde Nederlander. We zijn inkomensverslaafd en verleerd om minder uit te geven dan wat we aan inkomen ontvangen. Terwijl iedereen, rijk of arm, met één simpele regel en een beetje discipline een gezond huishoudboekje kan hebben. Deze regel is: 10 procent van het inkomen is voor u. Zet altijd 10 procent van uw inkomen opzij. Negen van de tien euro's mag u uitgeven. Aan de huurbaas, de supermarkt, de kledingwinkel, enzovoorts. Maar iedere tiende euro die is en blijft voor uzelf.


U zet dit geld netjes op een veilige spaarrekening bij een bank. Dit heeft meteen twee enorme voordelen:


U bent gewend aan het uitgeven van 90 procent van uw inkomen. U kunt nu dus al een potentiële inkomensklap tot 10 procent zonder echte pijn opvangen.


U bouwt een buffer op voor moeilijke tijden, zoals een economische crisis of een andere periode waarin u door onverwachte oorzaken minder geld binnenkrijgt dan u uitgeeft.


Het recept voor de oplossing van veel financiële problemen en de huidige bezuinigingsproblematiek is dus heel eenvoudig: financieel verantwoordelijk gedrag in ieder huishouden. De meest elementaire principes van financiële planning zijn uit het zicht geraakt.


Een financieel gezond land begint met financieel gezond gedrag van zijn burgers. En mocht een van die burgers door grote pech echt in de problemen komen, dan is het in een financieel gezond land veel eenvoudiger hem bij te staan met (tijdelijke) hulp.


Een solidair stelsel begint met eigen verantwoordelijkheid. En daarin moeten we weer worden opgevoed.


HENDRIK SCHAKEL


is managing partner en financieel planner bij Viisi.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden