Huisfotograaf van Barça, vriend van Johan

Als huisfotograaf van FC Barcelona raakte Seguí bevriend met Cruijff en maakte foto's van hem en zijn gezin. Hij kreeg een paar afgedankte voetbalschoenen van de vedette.

Horacio Seguí.

Een waardige afscheidsgroet voor Johan Cruijff, dat moest het worden. De foto die Horacio Seguí maakte voor een ansichtkaart van Cruijff prijkt op de voorgrond. Een lint in de kleuren van Barcelona heeft hij om de foto heen gedrapeerd. 'Met je spel verrijkte je het werk van ons sportfotografen', schreef Seguí erbij. 'Als man hoop ik dat anderen je voorbeeld zullen volgen.'

Dit is de laatste groet die Horacio Seguí aan Johan Cruijff wil brengen. Net als tienduizenden anderen kwam hij dit weekend naar Camp Nou in Barcelona om afscheid te nemen van de voetballer en trainer. Seguí is een van de eersten. Een oude man, bril met donkere glazen, snorretje, een groen kostuum. En om hen heen voortdurend mannen die hem even in zijn arm knijpen, vrouwen die hem omhelzen.

Een presentje voor een vriend

Jarenlang was Horacio Seguí de huisfotograaf van FC Barcelona. Maar dat niet alleen. Alle beroemdheden die naar Barcelona kwamen, had hij voor zijn lens - popmuzikanten zoals Adamo, Tom Jones, 'Los Beatles'. De kunstenaar Dalí, de Chileense president Allende. En dus ook een eindeloze reeks voetballers.

'Johan was anders', zegt Seguí beslist. 'Hij bleef menselijk.' Uit zijn binnenzak haalt hij een envelop met foto's die hij maakte van Cruijff. Hij zoekt er een uit waarop de voetballer te zien is terwijl hij handtekeningen uitdeelt aan kinderen. 'In Hamburg was dat. Het regende dat het goot. Kinderen wachtten de spelers op na hun training, maar die verdwenen allemaal zo snel mogelijk naar binnen. Behalve Johan. Die deelde zo veel handtekeningen uit als maar van hem werden gevraagd. Zo was hij altijd. Daarom breng ik hier een presentje, voor de man die mijn vriend was.'

En zoals steeds wanneer Seguí over Cruijff als zijn vriend spreekt, haast hij zich eraan toe te voegen: 'Een vriend bedoel ik, zonder bijbedoelingen op wat voor manier dan ook.' Hij bedoelt: dit was geen vriendschap om het geld. Seguí heeft daar zelfs een gebaar voor. Hij aait zichzelf over zijn rug om de talloze vriendendiensten die zijn land rijk is uit te beelden.

'Kom mee', zegt hij, 'naar mijn appartement. Dan laat ik meer foto's zien die ik van hem maakte. En ook zijn voetbalschoenen.' Op een paar honderd meter van het stadion bewoont Seguí een vierkamerflatje. Zijn vrouw, 'mijn koningin', is overleden - en het lijkt alsof hij de leegte die ze achterliet, probeert op te vullen met archiefkasten. Volgestouwd met foto's staan ze tegen alle wanden van de kamers, erbovenop dozen. De catalogus zit in het hoofd van Seguí. Met zijn 86 jaar klimt hij op een stoel om de schoenen tevoorschijn te halen. 'Misschien zullen mensen me er nu wel geld voor gaan bieden.' Met stemverheffing: 'Maar ik verkoop ze tegen geen enkel bod!'

Seguí haalt bij hem thuis de gekregen voetbalschoenen van Cruijff van een kast.

De gids van Johan en Danny

Seguí was erbij toen Johan en zijn vrouw Danny Barcelona voor het eerst bezochten. De twee waren op vakantie op Mallorca, maar de stad nodigde hen uit voor een dagje Barcelona. Horacio was hun gids. Later, toen Cruijff naar Barcelona was verkast, kwam de fotograaf regelmatig bij het gezin thuis. 'Ik mocht foto's maken als ze dat Nederlandse feest vierden, waarbij de kinderen speelgoed kregen', zegt hij trots. Hij laat een foto zien van de Cruijffs, op het balkonnetje van hun eerste appartement.

De eerste foto van Cruijff, vertelt Seguí, maakte hij al in 1970 - drie jaar vóórdat hij Ajax voor FC Barcelona verruilde. Seguí had een shirt van Barcelona meegenomen, sokken, een bal. Die moest Johan aantrekken. Zijn horloge had hij nog om. 'Verstop dat', riep Seguí. Zo gebeurde het. Toen Cruijff overstapte naar Barcelona, had Seguí de foto's al klaarliggen.

Johan Cruijff met zijn gezin, op het balkon van hun eerste appartement.Beeld Horacio Seguí

Aan de muur van een van de kamers hangt de grootste voltreffer van Seguí: Cruijff in de lucht, met een been op weg naar de bal. Daar heeft Cruijff op geschreven. 'Voor Horacio. De fotograaf van het huis, al zo vele jaren. Met deze foto van 73-74 had hij een heel fijn oog. Met vriendschap, Johan Cruijff.'

Als huisfotograaf van FC Barcelona volgde Seguí de club overal. Hij zag hoe er mannen uit Andalusië waren die wel 80 of 100 kilometers aflegden op de fiets om Cruijff te zien voetballen in Badajoz of Córdoba. De Nederlandse voetballer was een fenomeen. Maar nooit kreeg hij het hoog in zijn bol.

Horacio Seguí: 'Het gaat om vriendschap in het leven. Cruijff begreep dat. Door de armoede waarin hij opgroeide, denk ik.' De fotograaf herkent zichzelf in Cruijff. 'Wij hadden niets. Als Barcelona speelde, hing ik als kind aan de hekken van het stadion, want geld voor een kaartje had ik nooit. Op het balkon hielden we kippen, zodat we tenminste eieren konden eten.

De eerste foto van Cruijff maakte Seguí al in 1970 - drie jaar vóórdat hij Ajax voor FC Barcelona verruilde.Beeld Horacio Seguí

De menselijkheid van Cruyff

'Het kan nog erger: mijn vader zat in de gevangenis tijdens de dictatuur. Mijn moeder bracht hem te eten. Als hij de kippenbotjes dan had afgekloven en op de grond gooide, griste iemand anders ze weg om de laatste restjes eraf te schrapen. Poverder kan het niet.

'Het verschil met nu kan niet groter zijn. Het is goed om je te vermaken, maar houd je een beetje in. Tegenwoordig denken sommige voetballers dat ze goden zijn.

'We zijn niets. Dat denk ik elke dag als ik Jupiter boven de horizon zie verschijnen. Daar kijk ik altijd naar, vanuit mijn flat. Ze begraven je en je neemt niks mee', peinst hij. En dan: 'Johan begreep wat waarachtig was. Boven het geld staat de menselijkheid.'

De menselijkheid van Cruyff, dat is wat de wereld nodig heeft, vindt Horacio Seguí.

Op Seguís bekendste foto van een zwevende Cruijff schreef die een tekstje: 'Met deze foto van 73-74 had hij een heel fijn oog. Met vriendschap, Johan Cruijff.'Beeld Horacio Seguí
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden