Huiselijk geweld leidde afgelopen jaren tot 3,8 miljoen verzuimdagen
Een kwart van de slachtoffers van huiselijk geweld kan één of meerdere dagen niet werken omdat zij te ernstig zijn toegetakeld. In de afgelopen vijf jaar werden ongeveer 3,8 miljoen dagen verzuimd als gevolg van geweld in de huiselijke kring. Het verzuim kost werkgevers jaarlijks 136 miljoen euro.
Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie.
Per jaar worden er 760 duizend dagen verzuimd door huiselijk geweld, meldt het onderzoek waarvoor ruim 2.100 werknemers in loondienst werden ondervraagd. Jongeren, allochtonen en laagopgeleiden verzuimen het vaakst. Tevens blijkt dat in de afgelopen vijf jaar 24 procent van de ondervraagden zegt slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld.
‘Deze cijfers verbazen mij niets’, zegt Renée Römkens, hoogleraar Interpersoonlijk Geweld aan de Universiteit van Tilburg. ‘Hoewel onderzoek op dit gebied nog in de kinderschoenen staat, wordt langzaam duidelijk welk effect huiselijk geweld op de werkvloer heeft.’
Volgens Römkens kunnen bedrijven ook daadwerkelijk risico lopen door huiselijk geweld, bijvoorbeeld wanneer mensen door hun partner worden gestalkt.
Volgens Ger Homburg van verzekeraar Regioplan valt de totale schade van 136 miljoen mee, vergeleken met verzuimkosten voor werkgevers door andere oorzaken, zoals sportblessures. De kostenberekening moet werkgevers wel aan het denken zetten.
Doel van het onderzoek is om voor werkgevers inzichtelijk te maken op welke manier zij schade ondervinden door ziekteverzuim als gevolg van huiselijk geweld. Met het onderzoek hoopt het ministerie werkgevers nauwer bij het onderwerp te betrekken.
Justitie wil een groot onderzoek naar huiselijk geweld dat in het najaar verschijnt afwachten, alvorens een reactie te geven.