Huisdieren houden - al dan niet veganistisch - blijft decadent

De ingezonden lezersbrieven van maandag 2 oktober.

Rick Scholtes voert zijn honden veganistisch.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: Huisdieren houden blijft decadent

De veganist Rick Scholtes voert zijn katten en honden plantaardig (Ten eerste, 29 september (+)). Bij honden gaat dat goed. De meeste honden krijgen sowieso al voeding die vooral uit plantaardige grondstoffen bestaat. Katten lossen het zelf op met bijvangst. Ricks dieren zijn gezond. Ze krijgen een jaarlijkse check-up bij de dierenarts. Ik neem aan dat ze niet ontwormd, en ook niet tegen vlooien en teken behandeld worden. Dat zijn immers ook dieren met recht op hun plekje in deze wereld.

Scholtes gaat alleen voorbij aan het feit dat ook voor huisdieren die plantaardig eten op grote schaal ontbossing plaatsvindt. En dus leefgebieden van dieren vernietigd worden en vervolgens massaal dieren gedood worden bij gewasbescherming voor diervoeding. Het is zonder meer toe te juichen dat er minder vlees gegeten wordt. Alleen al vanwege de enorme verspilling van grondstoffen door van planten vlees te maken. Maar huisdieren houden al dan niet vega blijft een decadente behoefte van mensen die het zich kunnen veroorloven dieren tot lijfeigene te maken.

Met welk recht mag je dieren als slaaf houden omdat jij daar gelukkiger van wordt? En uitverkoren dieren onderscheiden van inferieure dieren als teken, vlooien en spoelwormen? En in geval van katten het welzijn van muizen, vogels en vlinders ondergeschikt maken aan dat van die lieve poes? Als je kat tenminste buiten mag komen.

Je kunt je kat ook veganistisch voeren én in huis gevangen houden. Het is complex om dierenvriend en veganist te zijn. Waarschijnlijk zijn ook veganisten, net als alle andere mensen, gewoon geen dierenvrienden.

Willem Maris, Ospel

Stemmen uit emotie

Philip Huff verwijt de Gooise Baudet-elite intellectuele en morele luiheid (+). Hij legt de lat te hoog - voor elke kiezer. Deze nette mensen stemden Baudet uit dezelfde soort boze emotie als waaruit de minder welvarende PVV-aanhangers Wilders stemmen.

Baudet is qua kakstem en uiterlijk gewoon een van hen, daarom stemden ze niet massaal op Jan Roos. Stemmen - links en rechts - gebeurt vooral uit emotie, die soms door rationalisaties wordt onderbouwd.

Martin Kroon, Leiden

Geluk en flauwekul

Mooi interview met oud-hoogleraar Herman Pleij (+) over de niet-maakbaarheid van geluk en de flauwekul die bladen als Happinez daarover verspreiden in de trant van: wie niet gelukkig is, heeft dat aan zich zelf te wijten.

Het deed mij denken aan de uitspraak van een Holocaust-overlevende die na de oorlog in z'n eentje naar New York trok en daar een zeer succesvol bestaan opbouwde: 'Happy yes, aber glücklich war ich nie.'

S. Paul, Bussum

Emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde Herman Pleij.Beeld Ivo van der Bent

Catalonië

Ik begrijp niet dat de Spaanse regering zich zo laat provoceren door de Catalanen. Laat ze lekker stemmen in dat referendum voor afscheiding. Onafhankelijkheid voor de Catalanen kan toch niet. Het is praktisch niet uitvoerbaar, er zijn geen duidelijke grenzen en een aparte economie, en geen land ter wereld zal ze erkennen als onafhankelijk land. Nou ja, misschien Noord-Korea, Zimbabwe en Venezuela, maar dat schiet ook niet erg op. Erg dom van de Spaanse regering om zo heftig te regeren.

R. Dekker, Zaandam

Lees ook

Vandaag beseffen Catalanen dat de Spaanse dictatuur nooit voorbij is gegaan
Ontruimingen, rubberkogels en 'pseudovrijheid': zo verliep de referendumdag in Barcelona (+)

Eenzame uitvaart

In de Volkskrant van 26 september stond een brief over het 'ontbreken' van dichters bij eenzame uitvaarten in Rotterdam. Daar klopte maar weinig van. Omdat iedereen een waardig afscheid verdient, zetten we in Rotterdam alles op alles om eenzame uitvaarten te voorkomen. Met succes: door goed speurwerk lukt het vrijwel om familie, buren of kennissen aanwezig te laten zijn bij de plechtigheid. Zij kunnen tijdens het afscheid hun eigen verhalen vertellen of gedichten voordragen.

Sinds 2014 zijn er slechts drie eenzame uitvaarten geweest. De laatste was vorige maand - een dood gevonden baby'tje, moeder onbekend.

Er zijn altijd aanwezigen, ook als er geen bekenden worden gevonden. In dit geval waren de vrouw die het kindje gevonden heeft, omwonenden, rechercheurs en ondergetekende aanwezig. En stadsdichter Derek Otte, die een prachtig gedicht voor dit kindje voordroeg. Een bijzonder mooi en persoonlijk afscheid.

Hugo de Jonge, wethouder gemeente Rotterdam

Beeld Claudie de Cleen

Lees ook

Deze dichters dichten voor de eenzame doden
Een groep dichters maakt gedichten voor mensen die in eenzaamheid sterven en draagt ze voor tijdens de uitvaart. Waarom dichten voor iemand die het zelf nooit zal horen? (+)

Burgemeester Hennis

Hennis, de nieuwe burgemeester van...? Nog even geduld.

Ton Weesepoel, Amsterdam

Oranje boven

Hoe harder visionaire politici als Macron tamboereren op het thema van de Europese eenwording, des te dieper duiken we in Nederland weg in een reactionair soort nationalisme waarvan de idiootste recente uitwas het voorstel is schoolkinderen verplicht naar het Rijksmuseum te sturen (+). Wat is het Land van Rembrandt toch geweldig! Met de rug naar de toekomst marcheren we verder de 21ste eeuw in.

A. Lammers, Otterlo

Student en rekenen

Volgens het onderzoek van Kences zijn studenten huiverig om op kamers te gaan wonen; dit ligt vooral aan de invoering van het leenstelsel.

Vergeten we hier niet iets? Uit een rapport van de Lsvb blijkt dat de gemiddelde kamerkamerhuur in 2016 rond de 342,71 euro lag. Káál.

Daarnaast reis je als student door de week gratis van huis naar je studie en vice versa. Huiverig om geld te lenen? Studenten kunnen gewoon rekenen!

C. Schelke, Hilversum

Lees ook

Waarom steeds meer studenten voor 'Hotel Mama' kiezen
Sinds de afschaffing van de studiefinanciering in 2015 hebben veel studenten geen haast meer om op kamers te gaan. Vooral jongens wonen langer thuis (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden