NIEUWSAGRESSIE IN DE ZORG

Huisartsenposten zien agressie toenemen

Medewerkers van huisartsenposten hebben regelmatig te maken met agressieve patiënten en geweld. Het merendeel van de posten ziet meer agressie dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een rondvraag van dagblad Trouw onder directeuren en medewerkers van de posten.

De huisartsenpost in Spijkenisse.Beeld Arie Kievit

Trouw benaderde alle 50 organisaties van huisartsenposten in Nederland, van wie er 29 reageerden. Dat maakt dat de uitkomsten van de enquête niet representatief hoeven te zijn voor alle posten, zegt Astrid Scholl van koepelorganisatie InEen tegen de krant. Wellicht hebben vooral de organisaties gereageerd waar agressie het vaakst voorkomt.

Bij 21 procent van die posten komt het wekelijks of vaker voor dat een patiënt dreigt met geweld, bij meer dan de helft gebeurt dat zeker één keer per maand. Bij 14 procent van de posten is er daadwerkelijk meerdere keren per jaar sprake van geweld, bij nog eens 17 procent komt dat eens per jaar voor. Volgens Trouw noemen de posten zaken als het bij de keel grijpen van een arts, medewerkers bedreigen via social media en vervolgens fysiek opzoeken, tot het meenemen van een mes of een pistool aan toe.

Koelkast

Jaarlijks bezoeken 1,4 miljoen mensen een huisartsenpost in de avond, ’s nachts of in het weekend. Mensen kunnen er terecht met klachten die niet kunnen wachten tot de vaste huisarts weer open is, maar die ook niet zwaar genoeg zijn voor de spoedeisende hulp. Toch eisen veel mensen dat ze ook voor minder zware klachten snel worden geholpen, vertelde Rob Jansen van de Haagse huisartsendienst Smash eerder aan de Volkskrant. ‘Mensen zijn gewend dat ze 24 uur per dag een koelkast kunnen kopen, dus waarom zou de huisarts niet beschikbaar zijn?’

Minister Bruins kondigde vorige week in een Kamerbrief aan dat hij een voorlichtingscampagne gaat opzetten om het publiek beter te informeren over de verschillen tussen huisarts, huisartsenpost, spoedpoli en spoedeisende hulp.

De diensten op de huisartsenposten zijn al langer een blok aan het been van de huisartsen en de andere medewerkers. Er is sprake van een personeelstekort, de werkdruk wordt er steeds hoger en de klachten waarmee mensen zich melden steeds zwaarder. Ook agressieve patiënten blijken nu een vaak terugkerend onderdeel van het werk.

Eerder dit jaar hebben ook de doktersassistenten een enquête ingevuld over agressie op de werkvloer. Ook bij hen bleek dat veelvuldig voor te komen: tweederde van alle assistenten gaf aan de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met geweld.

Werken op de huisartsenpost

Het is druk in de zorgsector en het zal de komende jaren nog wel drukker worden. De toeloop komt binnen bij degenen die bij de artsenpost de telefoon opnemen. Maar ook aan deze triagisten bestaat een tekort.

Veel van de doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld op het werk: van schelden tot fysiek geweld en dreigen met een pistool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden