Huisartsen zeggen ja tegen zorgakkoord

Huisartsen hebben dinsdagavond 'bijna unaniem' ingestemd met het zorgakkoord. Dat meldde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De huisartsen moeten meer ziekenhuiszorg zelf gaan uitvoeren, maar daar wordt wel extra geld voor vrijgemaakt. Ook wordt de samenwerking met andere zorgverleners in de buurt versterkt.

Huisartsen krijgen een grotere rol in de zorg dankzij het zorgakkoord. Beeld ANP
Huisartsen krijgen een grotere rol in de zorg dankzij het zorgakkoord.Beeld ANP

LHV-voorzitter Steven van Eijck: 'Er ligt nu een solide meerjarig groeipad voor de huisartsenzorg. De huisarts kan zijn verantwoordelijkheid blijven nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Maar de echte winnaar is de patiënt, want die is ook de komende jaren verzekerd van zinnige en zuinige zorg, dichtbij zijn vertrouwde huisarts.'

De LHV plaatst wel een kanttekening: het akkoord betekent wel 'dat er meer werk op het bord van de huisarts en zijn team komt te liggen", stelt de organisatie in een verklaring. 'Dat kan alleen als dit geleidelijk gebeurt en in goede samenwerking met andere zorgverleners, de gemeente en zorgverzekeraars.' De vereniging belooft dat proces 'nauwgezet' te volgen en te begeleiden.

Tijdens de ledenraad stemden de huisartsen in het met het hoofdlijnenakkoord voor de eerstelijnszorg. Over de details daarvan moet nog verder worden gepraat. Eerder werd al ingestemd met het hoofdlijnenakkoord voor de GGZ en voor de ziekenhuizen. De LHV telt ruim 11.000 leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden