Huisartsen staken massaal

Ongeveer 90 procent van de huisartsen staakt. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dat woensdag bekendgemaakt. De acties duren tot en met vrijdag. De huisartsen protesteren tegen plannen van minister Hoogervorst...

ANP

Aan het begin van de dag dacht de vereniging nog dat ongeveer 75 tot 80 procent van de 7800 artsen aan de acties deelnam.

Volgens de woordvoerder heeft het gros van de huisartsen woensdag de deuren van de praktijk gesloten gehouden en neemt de telefoon niet op. Anderen gebruiken de dag om via de telefoon uitleg te geven aan patiënten, of behandelen alleen spoedgevallen.

Volgens de vereniging hebben artsen die niet bereikbaar zijn maatregelen genomen om spoedgevallen door te verwijzen naar een huisartsenpost of ziekenhuis.

De staking leidde woensdag tot meer werk op de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen, maar veroorzaakte geen grote problemen. De meeste ziekenhuizen verwachten dat het donderdag nog drukker wordt. Ook ambulances moesten iets vaker uitrukken dan gebruikelijk. Volgens Ambulance Zorg Nederland leidde dit echter nergens tot acute problemen.

Noch de NPCF, noch de inspectie voor de Gezondheidszorg heeft alarmerende telefoontjes van patiënten in nood ontvangen.

De acties duren tot en met vrijdag. De huisartsen staken omdat ze boos zijn over de plannen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Hij wil de financiering van de huisartsen volgend jaar volledig veranderen. De huisartsen vrezen dat de kwaliteit van hun werk verloren gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden