Huisartsen spijkeren manifest op deur ministerie VWS

Een groep huisartsen eist dat de politiek ingrijpt om een eind te maken aan de machtspositie van de grote zorgverzekeraars. Gebeurt er niets, dan dreigen ze geen nieuwe contracten met de verzekeraars af te sluiten. De groep bezorgde artsen spijkert vanavond tegen middernacht een manifest met eisen aan de deur van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Huisartsen komen in actie tegen de machtspositie van zorgverzekeraars. Beeld anp
Huisartsen komen in actie tegen de machtspositie van zorgverzekeraars.Beeld anp

Huisartsen elders in het land doen hetzelfde bij hoofdkantoren van zorgverzekeraars, maakte de groep vandaag bekend. De artsen pleiten er onder meer voor dat de marktwerking uit de zorg verdwijnt. 'Zinloze concurrentie wordt gestimuleerd, broodnodige samenwerking gefrustreerd. Zorgverzekeraars dicteren de zorgafspraken', stellen de artsen in een gezamenlijke verklaring.

Daarin staat ook dat 'de politiek en zorgverzekeraars een verkeerde koers varen'. Volgens de huisartsen dreigt hun vakgebied in gevaar te komen. 'De internationaal geroemde Nederlandse huisartsenzorg wordt uitgehold door de marktwerking die de beroepsgroep in 2006 werd opgelegd. Zinloze concurrentie wordt gestimuleerd, broodnodige samenwerking gefrustreerd.

Ook eisen de huisartsen 'uit de greep' van de mededingingsautoriteit gehaald te worden. Zij mogen niet gezamenlijk onderhandelen met zorgverzekeraars omdat dit volgens toezichthouder ACM tot kartelvorming kan leiden. Maar daardoor hebben ze nu geen onderhandelingspositie, stellen de huisartsen. 'Bovendien wordt de huisarts opgezadeld met een enorme administratieve last door de grenzeloze verzameldrift van data bij zorgverzekeraars.'

Steun van Huisartsen Vereniging

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) steunt het pleidooi van de artsen. 'Wij delen hun zorgen, ook wij vinden dat het anders moet. Regionale samenwerking en afspraken tussen zorgverzekeraars en huisartsen moeten mogelijk zijn, evenals meerjarige contracten. Daarvoor is niet alleen de medewerking van zorgverzekeraars nodig', aldus LHV-voorzitter Ella Kalsbeek.

Huisartsen en zorgverzekeraars liggen al jaren met elkaar overhoop wegens scheve machtsverhoudingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden