Huisartsen mengen zich in campagne Kamerverkiezingen

Amsterdam De verkiezingskoorts voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen bereikt nu ook de wachtkamer van de plaatselijke huisarts. Huisartsen overal in het land gaan posters ophangen met daarop de belangrijkste standpunten van politieke partijen met betrekking tot de zorg....

Van onze verslaggeefster Anna van den Breemer

‘Ons doel is niet om politiek te bedrijven’, onderstreept Dianne Paarhuis, woordvoerster van de Landelijke huisartsenvereniging (LHV). ‘Al realiseren we dat we ons enigszins op die weg begeven.’ De actie gaat volgende week van start na het debat dat de LHV organiseert in Den Haag tussen de verkiezingspartijen.

De posters zijn ‘hard nodig’ volgens de Nederlandse huisartsen. ‘De politiek is niet concreet over de toekomst van de zorg. Het gepresenteerde beleid bestaat uit enkel hoofdlijnen’, zegt Paarhuis. Met de posters wil de LHV de politiek alsnog tot duidelijke keuzes dwingen.

De zorgspecialisten van de fracties van de politieke partijen hebben een aantal vragen voorgelegd gekregen. Zoals: moeten huisartsen onderling gaan concurreren? En: moet er een eigen bijdrage komen voor de huisarts? Hierdoor moeten de verschillen tussen de partijen op scherp gesteld worden. Ook moeten de posters ervoor zorgen dat de partijen aan hun standpunten gehouden worden. Ook na de verkiezingen.

Het is de eerste keer dat de LHV op deze manier patiënten voorlicht over de verkiezingen. Gaat er niet te veel politieke sturing vanuit? ‘We verbinden geen advies en duiding aan de posters’, verzekert Paarhuis.

Als belangenvereniging is de LHV geen voorstander van de bezuinigingsmaatregelen die vorige maand werden voorgesteld door de ambtelijke werkgroepen. Zo werd gesproken over een verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering van 165 naar 775 euro en een eigen bijdrage van vijf euro per huisartsenbezoek. ‘Natuurlijk hebben we daar een mening over, maar het is niet de bedoeling dat we de posters daarmee gaan inkleuren’, zegt Paarhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden