NieuwsVaccinatiecampagne

Huisartsen krijgen na ruzie met VWS toch vaccinatievoorrang

Ook huisartsen krijgen voorrang in de vaccinatierij. Vanaf aanstaande donderdag zullen 15 duizend huisartsen en spoedzorgmedewerkers van huisartsenpraktijken met het Modernavaccin worden ingeënt. Dat zijn het ministerie en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) overeengekomen.

Een huisarts in beschermende kleding arriveert bij een patiënt thuis. Ook de huisartsen krijgen nu voorrang in de vaccinatierij. Beeld ANP
Een huisarts in beschermende kleding arriveert bij een patiënt thuis. Ook de huisartsen krijgen nu voorrang in de vaccinatierij.Beeld ANP

Bij de vaccinaties krijgen de huisartsen hulp van de ziekenhuizen. Die zullen de huisartsen uit hun regio vaccineren, waarbij ze gebruik kunnen maken van de ervaring die ze hebben opgedaan bij de inentingen van hun eigen acute-zorgpersoneel. De precieze invulling van deze strategie wordt de komende dagen uitgewerkt.

Het besluit moet de gemoederen onder de huisartsen bedaren. Zij waren woedend dat zij – in tegenstelling tot het ziekenhuispersoneel – niet eerder in aanmerking kwamen voor een vaccin, terwijl zij een groot deel van de spoedzorg leveren en met veel kwetsbare patiënten in aanraking komen. Zeventig procent van de 85-plussers woont immers nog thuis.

Onwaarheden

‘Het leek wel alsof het ministerie niet doorhad wat wij allemaal doen en hoeveel spoedzorg wij leveren’, zegt Ilse Roodenburg, huisarts in Apeldoorn. Als voorbeeld noemt ze een middag waarin ze drie visites moest doen. ‘Een patiënt met kanker, een volgende met corona en een ander die zich zo zwak voelde dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Die bleek nadat ik hem naar het ziekenhuis had gestuurd óók besmet met het virus.’

Het maakt de kans dat huisartsen zelf besmet raken en het virus doorgeven aan andere kwetsbare patiënten groot, zegt Roodenburg.

De LHV ging, mede door druk vanuit de achterban, zelfs zo ver om publiekelijk te stellen dat minister De Jonge zijn beloftes niet nakwam en onwaarheden sprak. Volgens de huisartsen hadden zij begin januari al met de minister afgesproken dat alle huisartsen in januari zouden zijn ingeënt, maar in een korzelige brief ontkende De Jonge dat. ‘Als er ooit urgentie was om de druk zo op te voeren, was het nu’, zegt een woordvoerder van de LHV.

Die druk heeft uiteindelijk resultaat gehad, want gisteren zijn de partijen het na een weekend vergaderen toch eens geworden over een oplossing. Daarvoor laat het ministerie wel de gebruikelijke manier van vaccineren los. Tot nu toe krijgen mensen alleen het vaccin als ook de dosis voor de tweede prik (bij het Modernavaccin vier weken later) al in de vriezer ligt.

Eerder prikken

Nu stapt het ministerie over ‘op een andere manier van voorraadbeheer’, zegt een woordvoerder. Oftewel: alle beschikbare doses van het Modernavaccin worden nu ingezet, in het vertrouwen dat de farmaceut op tijd voor de tweede prik voldoende nieuwe doses levert. ‘Op deze manier heeft het besluit de huisartsen eerder te vaccineren geen gevolgen voor de bewoners van kleinschalige woonvormen die volgende week ook een vaccin van Moderna krijgen. Voor het vaccinatietempo heeft deze afspraak dus geen gevolgen. We kiezen in dit specifieke geval voor een iets andere afweging.’

Daarbij speelt mee dat het om relatief weinig vaccinaties gaat. Mocht er iets misgaan bij de levering van Moderna, dan zijn de afspraken voor de tweede prik met de 15 duizend huisartsen nog wel te verzetten.

In de centrale opslag in Oss liggen van het Pfizer-vaccin nog zo’n 400 duizend vaccins te wachten. Die zijn bestemd voor zorgmedewerkers en inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg: die afspraken staan al voor zowel de eerste als de tweede prik. De komende weken komen er nieuwe leveringen met honderdduizenden doses aan. In het eerste kwartaal heeft Pfizer beloofd 2,7 miljoen vaccins te leveren, Moderna 380 duizend, en AstraZeneca – waarvan het vaccin mogelijk volgende week door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd – 4,5 miljoen.

Meer over de vaccinatiestrategie

Wie controleert of een zorgmedewerker recht heeft op een snelle vaccinatie? (Niemand)
In de ouderenzorg is grote onrust ontstaan over de ‘vaccinatievoordringers’. Zorgmedewerkers die wel een vaccinatieafspraak hebben staan, maar daar volgens de afspraken geen recht op hebben. Gevolg: wachtlijsten met verpleeghuismedewerkers die wél recht hebben op een eerste prik.

Pfizervaccin toch inzetbaar voor verpleeghuisbewoners en gehandicapten
Wat eerst niet kon, gebeurt nu toch: zes verpleeghuis- en zes gehandicaptenorganisaties beginnen maandag met het inenten van hun bewoners met het vaccin van Pfizer. Het blijkt wel degelijk mogelijk dit vaccin te distribueren in kleinere hoeveelheden.

Twijfel slaat bij zorgpersoneel om in vaccinatietrots
De vaccinatietwijfel onder het zorgpersoneel is in korte tijd omgeslagen: 95 procent van het acute-zorgpersoneel heeft zich laten inenten. Hoe komt het dat de twijfel zo snel is verdwenen?

Onrust onder huisartsen na waarschuwing Viruswaarheid: ‘De brief is voor 80 procent intimidatie’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden