Huisartsen krijgen geen bericht meer van uitslagen van het bevolkingsonderzoek darmkanker

Joost Zaat
null Beeld
Beeld

Paars is de kleur van de bureaucratie. Als katholiek jongetje was ik onder de indruk van het paars in de kerk en nu erger ik me aan de paarse envelop voor het bevolkingsonderzoek darmkanker die ik van de week van het RIVM kreeg. Ik was de week daarvoor bezig geweest uit te zoeken waarom het RIVM besloten had huisartsen niet meer te berichten over uitslagen van dit bevolkingsonderzoek. Om de twee jaar krijgen mensen tussen 55 en 75 jaar een envelop in de bus met een buisje waar een beetje poep in moet. Dat wordt nagekeken en als er bloed in zit, krijg je een uitnodiging voor een darmonderzoek.

Tot januari kreeg ik als huisarts bericht als er bloed gevonden was en de patiënt voor zo'n coloscopie werd verwezen. Fijn, want dan kan ik uitleggen wat er aan de hand is, hoe laag de kans is dat er iets gevonden wordt en soms mensen ontraden om ernaartoe te gaan omdat ze al zoveel andere aandoeningen hebben. Vooral laaggeletterden en kwetsbare mensen vinden dat fijn. Het hoort bij mijn werk.

Het RIVM had in de zomer 2017 echter bedacht dat het onhandig was. Mensen moesten op een formulier invullen wie hun huisarts was, en dat bleek 7 procent niet goed te doen. Dan moest het RIVM een nieuw setje sturen en dat stuurden 20 procent van die niet-invullers dan ook weer niet terug. Ging dus mis bij 1,4 procent van alle deelnemers. Niet heel veel, maar het kost geld, en dat ergert de bureaucratie. We laten zo'n vragenformulier gewoon weg, bedacht een RIVM'er die vast nooit ongeletterde patiënten ziet.

Ze vroegen nog wel raad aan een huisarts die namens het NHG - een van mijn beroepsorganisaties - in een commissie zit die over communicatie van de darmkankeronderzoek gaat. Die vond het geen probleem; huisartsen deden vaak niks, was zijn idee.

In de herfst bleek de Landelijke Huisartsen Vereniging - mijn andere club - tegen. De LHV weigerde huisartsen te informeren en vond dat het RIVM dat zelf maar moest doen. Wil je nu dat je huisarts bericht krijgt, moet je zelf bellen of naar 'Mijn bevolkingsonderzoek' surfen.

Die paarse envelop kwam dus als geroepen. In de brief met toelichting staat hoe je je huisarts kunt opgeven. De vele mensen die niet goed kunnen lezen krijgen die brief nooit uit, maar daar houden ze bij het RIVM geen rekening mee. Nadat ik eerst mijn Digid-code aan mijn vrouw had gevraagd, lukt het op de goede site te komen. Ik zoek op 'Purmerend' en krijg een lijst. Twaalf van de 42 huisartsen die het RIVM kent zijn al maanden tot vele jaren met pensioen en zeven nieuwe huisartsen zijn er niet op te vinden.

Het is helemaal niet de bedoeling van het RIVM dat mensen hun huisarts opgeven. Ze houden daar niet van ongeletterden en ook niet van huisartsen.

Ik word er witheet van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden