Huisartsen in actie: Beleid minister schippers onder vuur

8000 huisartsen en assistenten protesteren in de Amsterdamse RAI tegen de bezuinigingen van 132 miljoen euro in de huisartsenzorg. Volgens de organisatoren was het donderdag de grootste bijeenkomst van huisartsen die ooit in Nederland is gehouden. De voorgenomen bezuiniging komt neer op 20.000 euro per huisartsenpraktijk. De artsen vrezen dat ze door de maatregelen vaker hun deuren moeten sluiten. Ze zullen meer patiënten moeten doorsturen naar het ziekenhuis waardoor de gezondheidszorg alleen maar meer geld gaat kosten. De bezuinigingen hebben dan een averechts effect, zo stellen de huisartsen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers spreekt niet van een bezuiniging, maar van 'geld dat ze terug haalt bij de huisartsen'.


Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zei op de protestbijeenkomst dat de minister een verkeerde voorstelling van zaken geeft. 'De minister jokt als ze zegt dat huisartsen hun budgetten hebben overschreden', zei hij. Het kabinet heeft meer zorgtaken bij de huisartsen gelegd en om die goed te kunnen uitvoeren, moesten de artsen investeren in extra personeel. Ook de belofte van Schippers dat de huisartsen de komende jaren geld zullen bijkrijgen, klopt niet volgens de LHV. Van Eijck: 'Uit ambtelijke berichten blijkt dat we er geen cent bij krijgen'. Veel huisartsen verwezen hun patiënten donderdag naar de huisartsenposten die normaal dienen voor zorg buiten kantooruren. De koepel van patiëntenorganisaties NPCF heeft begrip voor de protestbijeenkomst. 'Maar de huisartsen moeten niet te vaak actie voeren', zegt een woordvoerder. 'Op die manier zou de patiënt steeds de dupe worden.' Voorzitter Van Eijck van de LHV wil om die reden nog geen vervolgacties aankondigen. Hij hoopt dat de Tweede Kamer de minister zal terugfluiten.


Minister Schippers heeft donderdag gezegd de maatregelen te handhaven. Anderen moeten bezuinigen, dus de huisartsen ook, vindt ze. De dokters moeten hun bedrijfsvoering efficiënter maken of zichzelf minder salaris toebedelen, vindt ze. De NPCF zal de komende maanden controleren of er daadwerkelijk meer patiënten in het ziekenhuis belanden door geldgebrek bij de huisartsen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden