Huisartsen blijven actievoeren

De acties van huisartsen blijven zich over het land uitbreiden. Ook nu ziekenfondspatiënten door de invoering van de no-claimregeling zelf opdraaien voor een deel van de kosten van doorverwijzingen naar de specialist....

ANP

Maandag sloten acht nieuwe huisartsenregio's zich aan bij de stiptheidsacties, die volgens de huisartsen zullen leiden tot meer doorverwijzingen. Dinsdag komen er nog twee regio's bij.

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is er geen sprake van het duperen van patiënten, omdat er geen medisch onnodige doorverwijzingen zijn. Of dat in de praktijk ook leidt tot meer doorverwijzingen, is niet bekend. Bij de Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie zijn nog geen klachten binnengekomen van mensen die zich door de actie gedupeeerd voelen.

De huisartsen willen met de actie onder meer voorkomen dat patiënten zich straks niet meer vast bij een huisarts hoeven in te schrijven, maar kunnen gaan 'shoppen'. Ze hopen meer toezeggingen te krijgen voor praktijkondersteuning.

De LHV heeft begrip voor de acties getoond. De organisatie organiseert 20 januari een landelijke actiedag in de Jaarbeurs in Utrecht. Nijmeegse huisartsen organiseren zaterdag een demonstratie.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft de acties al scherp veroordeeld. Hij vindt dat ze van tafel moeten. Hij heeft dinsdag een gesprek met de LHV. De huisartsen zijn de enigen in de zorgsector die niet hoeven te bezuinigen. Vlak voor kerst dreigde hij in de Eerste Kamer dat te veranderen.

Overigens doen niet alle regionale huisartsenverenigingen doen mee aan de acties; zo heeft Amsterdam zich er niet bij aangesloten. Twee huisartsen uit Apeldoorn besloten vorige week een alternatieve actie te voeren. Zij stortten de inkomensten van twee dagen op giro 555 voor hulp aan de tsunamislachtoffers in Azië. Ze zijn het wel eens met de doelen van de huisartsenactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden