Huisarts Siem Buijs gedreven, prekerig en verknocht aan Corona CDA-kandidaten hebben 'in de klei' gestaan

Een vrouw die zich er ooit voor schaamde dat het CDA de c in de naam draagt, die uitspraken van Lubbers over werklozen als 'klinkklare nonsens' betitelde en dol is op de Rolling Stones....

Van onze verslaggever

Frank van Zijl

DEN HAAG

Bij de eerste tien op de CDA-kandidatenlijst staan zes nieuwe namen. Die van Jacques de Milliano, de voorzitter van Artsen zonder Grenzen, is het meest aansprekend. Maar volgens CDA-voorzitter H. Helgers is de rest van zijn nieuwelingen niet minder kleurrijk of ambitieus.

Het verrassendst is de man op de derde plek, vlak achter lijsttrekker Jaap de Hoop Scheffer en kamerlid Ank Bijleveld: Siem Buijs, een

53-jarige huisarts te Goes en expert op het gebied van de volksgezondheid.

Buijs zegt 'geen onbekende in Jeruzalem' te zijn voor degenen met een ijzeren geheugen. Naar eigen zeggen geniet hij enige bekendheid omdat hij in 1985 'op de barricade' stond om de belangen van huisartsen te verdedigen.

Buijs is vooral wereldberoemd in Goes. Daar resideert hij als huisarts en was hij oprichter van het centrum voor de gezondsheidszorg De Pijlers. In artsenkring kennen ze hem als hoofdredacteur van De Huisarts, het orgaan van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Voor de LHV was hij ook jaren actief als secretaris-penningmeester.

Is Buijs de Oudkerk van het CDA? De heren kennen elkaar goed, van de LHV en van het blad, waarvoor ook Oudkerk schreef. Maar de Zeeuwse huisarts ziet verschillen. Buijs: 'Ik heb een heel ander karakter. Rob is explosiever, ik ben bezadigder, relativerender misschien. Maar inhoudelijk zijn we het veelal eens, ja, dat heb ik gemerkt.'

Siem Buijs denkt dat hij de hoge plaats op de lijst te danken heeft aan zijn werk in de programmacommissie. Hij is ook 'de eerste man' van het CDA in de Provinciale Staten van Zeeland. Houdt hij net als Oudkerk zijn praktijk in Goes aan? 'Nee, ik neem met weemoed afscheid. Rob doet het nog één dag per week. Ik vind dat ik de continuïteit ten opzichte van patiënten niet kan waarmaken.'

Volgens De Huisarts is hij gedreven als een missionaris en prekerig als een professor en niet vreemd van Sturm und Drang. Buijs is verknocht aan de Corona en apetrots op een interview dat hij ooit maakte met Ruud Lubbers.

In 1995 lonkte hij in zijn afscheidsinterview als hoofdredacteur al naar Den Haag. 'Ik heb op papier velen aangespoord om politieke verantwoordelijkheid te nemen. Ik wil die consequentie zelf ook best aanvaarden. Ik hoop dat het lukt.'

Op de CDA-lijst wordt Buijs gevolgd door Gerda Verburg, een vrouw van veertig jaar, in CDA-kring bekend als voorzitter van de Commissie Participatie en Integratie Vrouwen. Met haar lijkt het CDA een kritische en kleurrijke volksvertegenwoordiger in huis te hebben gehaald.

Ze is dol op de Nits, Tina Turner en de Stones. Ze was jaren actief in het CNV (was op haar 31ste de eerste vrouw in de top) en voelde zich aangetrokken tot de PvdA.

Als voorzitter van de jongerenorganisatie van het CNV stond ze te boek als resoluut, kordaat, iemand met kennis van zaken, maar weinig terughoudend. Verburg heeft een paar uitspraken gedaan die aan haar naam kleven.

Als voorzitter van de CNV-jongeren zei ze in 1987: 'Lubbers met zijn mooie verhalen dat werklozen meer geprest en flexibeler moeten worden. Allemaal klinkklare nonsens.' Twee jaar later trad ze toe tot het CNV-bestuur. In een interview gingen haar gedachten uit naar het CDA: 'Ik schaam me voor het beleid van die partij. Ze hebben ook de c van christelijk in het vaandel, dus daar oordeel ik harder over. De aanpak van twee CDA/VVD-kabinetten liet veel te wensen over, kijk naar het jongerenbeleid.' Sindsdien werd van Verburg in de publiciteit weinig meer vernomen. Ze heeft tegenwoordig een adviesbureau.

Bij de eerste tien van het CDA bevinden zich nog drie relatief onbekende Nederlanders. Uit het maatschappelijk middenveld werden Hans van den Akker (55) en Cees van der Knaap (46) gerecruteerd. De eerste heeft een carrière achter de rug bij de werkgeversorganisatie FME, de tweede bij de werknemersorganisatie CNV.

Van den Akker, een lange man met een schooljongensachtige onhandigheid, ruziede veel met de bonden, vooral met de Industriebond FNV, over de cao. Hij heeft inmiddels drie cao-onderhandelaars van de FNV versleten. Volgens kenners heeft hij een hekel aan het overlegcircuit.

In de fractie treft hij straks Van der Knaap, CNV'er, lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en van de Stichting van de Arbeid. Jarenlang was hij onderhandelaar in de Rotterdamse haven. Hij werd de eerste cao-onderhandelaar toen Anton Westerlaken voorzitter van het CNV werd. In die functie voelde hij zich nooit senang. Zijn hart ligt in de haven. Onder de 'baronnen' heeft hij vele vrienden.

De grote onbekende in de CDA-toptien is de 41-jarige Jan Peter Balkenende, bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit en stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Hij is CDA-fractievoorzitter in Amstelveen en net als Van den Akker en Van der Knaap gespecialiseerd in de sociale economie.

In de fractie zullen de drie vaak samen optrekken. Een werkgever, een vakbondsman en een wetenschapper, heren die naar de woorden van Van den Akker 'in de klei hebben gestaan'. Hij zegt: 'Wij zijn gewone mensen met gewone contacten in de samenleving. Dat is precies wat meneer Helgers wilde.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden