Huisarts nog niet toe aan elektronisch receptenboek

Veel huisartsen mijden de computer. Alle huisartsen moeten binnenkort werken met het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS), een voorkeurslijst met goedkope medicijnen....

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit Twente in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), dat vandaag wordt gepresenteerd.

Dr. ir. R. Schuring van de vakgroep geneeskunde en management en dr. ir. T. Spil van de vakgroep bedrijfsinformatiekunde constateren dat huisartsen weliswaar waarde hechten aan zuinig voorschrijven, maar 'te veel aan hun hoofd hebben'. Ze vinden het verlichten van de werkdruk en het verbeteren van de communicatie met collega's en apotheken momenteel belangrijker.

Vorig jaar bleek uit een eerste evaluatie dat slechts 15 procent van alle praktijken het EVS gebruikt. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) sloot drie jaar geleden een convenant met het ministerie van Volksgezondheid en de verzekeraars, waarin werd toegezegd dat in 2002 alle zevenduizend praktijken met het EVS zouden werken. Daardoor zou jaarlijks driehonderd miljoen gulden bespaard kunnen worden op medicijnen.

Minister Borst van Volksgezondheid, die al jaren kampt met forse overschrijdingen van het geneesmiddelenbudget, stelde 27 miljoen gulden subsidie beschikbaar voor de landelijke invoering van het EVS.

Volgens de LHV kan dit jaar iedere huisarts over het EVS beschikken. Dat het daadwerkelijke gebruik en de bijbehorende opbrengsten ver achterblijven, komt doordat de automatiseringssystemen in praktijken vaak ouderwets zijn.

Volgens Schuring en Spil hebben veel huisartsen de medische dossiers van de patiënten nog niet in de computer staan.

Zij waarschuwen voor het gevaar dat een groeiende groep huisartsen afhaakt op het gebied van automatisering. 'Cursussen gaan vaak uit van een te hoog niveau. Het systeem dat nu wordt gebruikt, sluit niet aan bij de kennis en de wensen van de gemiddelde huisarts.'

De zorgverzekeraars willen op korte termijn met het ministerie van Volksgezondheid en de LHV overleggen over maatregelen. De onderzoekers pleiten voor individuele begeleiding van huisartsen, om de informatisering van hun praktijk op niveau te krijgen. Samen met de automatiseerders zou bovendien moeten worden nagedacht over het ontwikkelen van moderne pakketten software en mobiele apparatuur die de huisarts motiveren om het EVS te gebruiken.

De LHV en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), dat het EVS ontwikkelde, reageren verbaasd. Zij vragen zich af waarom de verzekeraars een onderzoek hebben laten uitvoeren, terwijl onderzoeksinstituut Nivel in opdracht van huisartsen, verzekeraars en ministerie een jaarlijkse evaluatie verricht naar de invoering van het EVS.

Ze vermoeden dat de verzekeraars hen met de resultaten tijdens de komende onderhandelingen onder druk willen zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.