Huisarts is echt geen geldwolf

Huisartsen zijn geen geldwolven. Ik ben huisarts en ik kan het weten. In de krant van maandag stond op de Binnenlandpagina dat huisartsen ruzie hebben met minister Klink en dat zij daarom protesteren tegen zijn plannen met het elektronisch patiëntendossier (EPD)....

Helen SilviusLeiden en huisarts

Er is ruzie over tarieven – een verhaal apart – maar de minister gebruikt die ruzie om de gefundeerde kritiek van de huisartsen onder het tapijt te schoffelen. Al lang voor dit conflict zeiden de huisartsen dat het EPD niet ingevoerd kon worden zoals gepland, omdat er te veel problemen waren met het systeem en de veiligheid. Huisartsen zijn niet tegen vooruitgang, maar hechten veel waarde aan het beroepsgeheim. Wij hebben ooit beloofd de gegevens van onze patiënten te bewaken en er zijn duidelijke wetten die de vertrouwelijkheid beschermen.

Nu moet in de toekomst alles zomaar op internet worden gezet. Daar kunnen straks slechts 60 duizend mensen kijken wat iemand mankeert, en als dat onterecht is, kun je achteraf protest aantekenen. Hoera! De bedrijfsartsen en de verzekeringsartsen hebben al gevraagd of zij niet ook in het EPD mogen kijken ‘omdat het zo handig is’. Voor wie?

Als huisartsen geldwolven waren, zouden zij het EPD promoten: dan verdienen ze in elk geval de premie voor iedere patiënt van wie zij de gegevens aan het landelijk schakelpunt leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden