Huisarts blijft geheel vergoed

Het bezoek aan de huisarts wordt ook in het nieuwe zorgstelsel volledig vergoed door de verzekeraar. De Tweede Kamer wijst het voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid af om de kosten van een consult gedeeltelijk door de patiënt zelf te laten betalen....

Hoogervorst noemde de opstelling van de Kamer 'vreselijk jammer' en 'doodzonde', maar sprak er geen onaanvaardbaar over uit. Dat laatste had de VVD-bewindsman in aanvaring gebracht met de grootste regeringspartij CDA. De christen-democraten willen geen enkele financiële drempel voor het bezoek aan de huisarts. Het CDA kreeg hiervoor steun van de oppositie, maar scherpe kritiek van coalitiegenoten VVD en D66.

De regeringspartijen stemden donderdag wel in met de plannen van Hoogervorst om in 2006 een geheel nieuw zorgverzekeringstelsel in te voeren. Er komt een basisverzekering voor iedereen, uitgevoerd door commerciële verzekeraars. De premie voor dit pakket is een vast (nominaal) bedrag van naar verwachting 800 tot 900 euro per jaar. Verzekeraars concurreren om de gunst van de klant met scherpere premies. Zij mogen geen mensen met een zwakke gezondheid weigeren voor het basispakket.

Volgens Hoogervorst is meer concurrentie in de zorg dringend noodzakelijk om de zorguitgaven (ruim veertig miljard per jaar) in de hand te houden. Ook de burger krijgt een 'prikkel', in de vorm van een no-claimkorting. Iemand die weinig zorgkosten heeft, krijgt aan het eind van het jaar maximaal 250 euro terug. Hoogervorst wilde het bezoek aan de huisarts voor een kwart meerekenen in deze no-claim, maar dat wijst de Kamer dus af. Dat kost de minister negentig miljoen aan bezuiniging. D66 waarschuwde voor nieuwe maatregelen, die uiteindelijk de burger met een zwakke gezondheid harder treffen.

Om de inkomenseffecten van de hoge nomimale premie te beperken, komt er een zorgtoeslag. Hoogervorst verwacht dat de minima hiermee 'goeddeels' gespaard blijven voor koopkrachtverlies. Voor de midden- en hogere inkomens is dat minder zeker. 'Dat wordt nog heel moeilijk', voorspelde de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden