Huisarts bij stress niet naar de dokter

Bijna de helft van de huisartsen die bij zichzelf een burn-out of overspannenheid constateert, gaat met die klachten niet naar zijn of haar eigen huisarts.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Een kwart zoekt helemaal geen professionele hulp en bespreekt de signalen enkel met partners, collega-huisartsen of vrienden. Een op de acht overspannen artsen zegt niets te doen aan de klachten, en gewoon door te werken.

Dat blijkt uit de reactie van zeshonderd huisartsen op een enquête van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. Ongeveer een op de zeven artsen in het onderzoek zegt overspannen te zijn geweest. Bij huisartsen jonger dan 40 jaar, had al 10 procent ervaring met burn-out of overspannenheid. Het beeld bij mannen en vrouwen is gelijk.

De huisartsen zeggen hun ziekte vooral te negeren omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun collega's en patiënten en vanwege 'een gevoel van falen of zwakte bij henzelf'. Een op de drie artsen noemt ook gezichtsverlies als reden; ruim een kwart wil geen verlies van inkomen.

80 procent van de artsen ziet signalen van overspannenheid bij collega's. Die zijn dan bijvoorbeeld snel geïrriteerd , vaker oververmoeid of minder betrokken bij het werk. Meer dan de helft zegt de collega daarop vervolgens aan te spreken. Vrouwen maken iets vaker werk van de signalen dan mannen. Jongere artsen zijn huiveriger om senior collega's erop te wijzen.

Ondanks de hoge werkdruk zeggen de huisartsen erg tevreden te zijn met hun werk. Bijna 60 procent waardeert zijn of haar tevredenheid met een rapportcijfer 8 of 9. Een op de vijf geeft zijn werk een 7.

Het aantal overwerkte huisartsen piekte aan het eind van de jaren negentig toen bijna een kwart van de ziektemeldingen van huisartsen te wijten was aan psychische klachten en burn-out.

Van 2002 tot en met 2004 voldeed gemiddeld 11,3 procent van de huisartsen aan de criteria voor de diagnose van een klinische burn-out. In 2005 steeg dat tot ruim 14 procent; ongeveer gelijk aan wat nu in het Movir-onderzoek wordt gemeten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden