Huisarts (78) daagt fonds voor rechter om contract

De Amsterdamse huisarts Nico van Hasselt (78) trad najaar 2002 nog op in een reclamespot van de zorgverzekeraar Zilveren Kruis: het ziekenfonds was blij met hem, gezien het tekort aan huisartsen....

Van Hasselt voelt zich gediscrimineerd omdat ZAO de lopende overeenkomst in 1995 (hij was toen 71) opzegde. Mijn leeftijd is daarvoor onvoldoende reden, vindt hij. Sinds 1995 krijgen de fondspatiënten van ZAO de zorg door Van Hasselt niet meer vergoed. Als ze blijven komen, helpt hij ze gratis. 'Ik heb een aantal patiënten sinds hun geboorte in mijn praktijk.' ZAO beperkt de overeenkomst met Van Hasselt tot enkele tientallen oorlogsslachtoffers, die hij al jaren in zijn praktijk heeft. Zijn particuliere patiënten kunnen hun doktersrekening wel blijven declareren bij ZAO.

De oorlog tussen de dokter en het ziekenfonds lag een tijd stil, tot Van Hasselt vorig najaar een kort geding aankondigde. Toen maakte ZAO een fout. Van Hasselt kreeg een volledig contract ter ondertekening toegestuurd, niks beperking tot de speciale groep van 48 oude patiënten. De huisarts stuurde het ondertekende contract direct terug, en blies de rechtszaak af. ZAO hield echter vast aan het mini-contract uit 1995. Vandaar het kort geding van gisteren.

Het conflict draait om de macht van het ziekenfonds. We hoeven geen overeenkomst aan te gaan met álle huisartsen, maar we mogen wel bepalen hoe we huisartsenzorg in Amsterdam op peil willen houden, vindt ZAO. Als Van Hasselts kleine praktijk (1800, meest particuliere, zielen) in de welvarende wijk Buitenveldert verdwijnt, blijven er ruimschoots genoeg over, vindt het fonds.

Van Hasselts argument dat hij wél contracten heeft met andere verzekeraars, zoals Anoz en Anova, eveneens Agis-dochters, wuift het fonds weg: ook dat is een klein, uitstervend bestand. Navraag bij Achmea leert dat ook daar het kleine contract met Van Hasselt niet wordt uitgebreid.

ZAO-raadsvrouw Soerjatin had schoon genoeg van de zaak. 'Niemand is onmisbaar en ook het werkzame leven van Van Hasselt is eindig', bitste ze. Voorzieningenrechter J. Branbergen tikte haar meteen op de vingers: 'Dat is niet aan uw cliënt om te bepalen, maar aan Van Hasselt.' Uitspraak 6 februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden