Huis VS schrapt hervorming partijdonaties

Plannen voor de hervorming van het Amerikaanse systeem van campagnefinanciering zijn gesneuveld in het Huis van Afgevaardigden. Een meerderheid van Republikeinse afgevaardigden heeft in de nacht van maandag op dinsdag wetsvoorstellen van Republikeinse en Democratische leiders verworpen....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

In een eerder stadium van het permanente debat over de financiering van verkiezingscampagnes heeft ook de Senaat hervormingsvoorstellen afgewezen. Afgevaardigden en senatoren van beide partijen in het Congres en politieke commentatoren verwachten niet dat voor de tussentijdse Congresverkiezingen van dit jaar en de presidentsverkiezingen van 2000 de bestaande wetgeving, die een voortdurende bron is van schandalen, nog wezenlijk zal worden verbeterd.

Volgens voorstanders van hervorming in en buiten het Congres is het 'een ongelooflijke schande' (Democratisch afgevaardigde Meehan uit Massachusetts) dat het Huis en de Senaat niet in staat zijn gebleken een einde te maken aan 'het corrupte systeem'.

Republikeinen en Democraten verweten de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, dat hij te weinig heeft gedaan om hervormingen af te dwingen. Drie jaar geleden beloofden Gingrich en president Clinton dat de geldstromen naar de partijen en individuele politici scherper gecontroleerd zouden gaan worden.

Partijen mogen ongelimiteerde hoeveelheden geld aannemen, die zij formeel moeten gebruiken voor 'partijopbouwende' activiteiten, maar die in werkelijkheid worden gebruikt voor politieke campagnes. Dit zogenoemde 'zachte geld' is een bron van schandalen, want de geldschieters verwachten politieke wederdiensten en proberen met grote donaties invloed en toegang tot politici te kopen.

'Zacht geld is een verslavend middel dat onze democratie vernietigt', aldus de Republikein Shays uit Connecticut. Rechtstreekse giften aan kandidaten zijn streng gereguleerd en aan maxima gebonden, dit in tegenstelling tot de regels voor zacht geld.

Na de presidentsverkiezingen van 1996, waarin alle financiële records werden gebroken, werd de roep om hervormingen luider, omdat Clinton zich zeer actief had betoond in het werven van zacht geld. Donateurs die meer dan honderdduizend dollar hadden gestort in de kas van de Democratische Partij mochten logeren op het Witte Huis of werden uitgenodigd voor intieme diners met de president. Clinton zou via tussenpersonen ook geld hebben aangenomen van de Chinese regering, maar dat is nooit bewezen.

Vrijwel iedere afgevaardigde en senator bewijst lippendienst aan hervormingen, maar is met het naderen van nieuwe verkiezingen niet bereid de fondsen in gevaar te brengen. Campagnes worden steeds duurder, omdat de prijzen van zendtijd op tv stijgen. Amerikaanse politici besteden zeker de helft van hun tijd aan het werven van verkiezingsfondsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden