NIEUWSVERENIGDE STATEN

Huis van Afgevaardigden stemt voor wet om Washington DC tot 51ste Amerikaanse staat te maken

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een wetsvoorstel aangenomen om van Washington DC de 51ste staat van de VS te maken. De Republikeinen zijn fel tegen, omdat de hoofdstad stevig in handen is van de Democraten.

Bert Lanting
Eleanor Holmes Norton zit namens Washington DC in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar heeft geen stemrecht. Het Huis stemde voor het eerst voor een wetsvoorstel dat DC tot de 51ste staat van Amerika moet maken. Beeld AFP
Eleanor Holmes Norton zit namens Washington DC in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar heeft geen stemrecht. Het Huis stemde voor het eerst voor een wetsvoorstel dat DC tot de 51ste staat van Amerika moet maken.Beeld AFP

Het voorstel werd met 232 tegen 180 stemmen aangenomen. Geen enkele Republikein steunde het idee om Washington DC toe te laten tot de club van Amerikaanse staten. Het staat dan ook wel vast dat het wetsvoorstel geen enkele kans maakt om in behandeling te worden genomen in de Senaat, waar de Republikeinen de scepter zwaaien.

Toch was het een historische gebeurtenis. De inwoners van Washington klagen al lang dat zij geen stem hebben in het Congres, hoewel de stad meer inwoners telt dan staten als Vermont en Wyoming. Die hebben wel ieder twee zetels in de Senaat, plus een elk één vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden.

De opstellers van de Amerikaanse grondwet besloten Washington DC onder het gezag van het Congres te brengen, om te voorkomen dat een van de staten de lakens zou uitdelen in de hoofdstad van de Verenigde Staten. Maar de inwoners voelen zich benadeeld: tot 1961 mochten ze zelfs niet meestemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

‘Taxation without representation’, staat vaak op de nummerborden van auto's in de stad: waarom moeten we wel belasting betalen, naar mogen we niet meebeslissen? Het was ook de leuze bij de Boston Tea Party in 1773, toen boze Amerikanen een partij thee uit India in de haven gooiden, uit protest dat zij wel belasting moesten betalen onder het Britse bestuur maar niks te zeggen hadden in het Britse parlement. Het werd de opmaat tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.

‘Het Congres heeft nu twee keuzes’, zei Eleanor Holmes Norton, die voor Washington DC in het Congres zit, zij het zonder stemrecht. ‘Het kan doorgaan met het uitoefenen van een ondemocratisch, autocratisch gezag over de 705 duizend mensen die in onze hoofdstad wonen, of het Congres kan de beloften en idealen van de natie waarmaken.’

In 1993 stemde het Congres al eens over de kwestie, maar toen haalde het voorstel het niet. Volgens Norton omdat het Huis van Afgevaardigden toen werd gedomineerd door conservatieve Democraten uit de zuidelijke staten.

De onvrede onder de inwoners van Washington (half zwart, half wit) is de laatste tijd alleen maar sterker geworden, door de manier waarop de regering-Trump heeft gereageerd op de protesten in de hoofdstad tegen racisme en politiegeweld. Tegen de zin van de Democratische burgemeester Muriel Bowser, haalde president Trump troepen van de Nationale Garde naar Washington om te helpen de orde te herstellen.

DC staat nu voor District of Columbia, maar als staat wil de hoofdstad Washington, Douglass Commonwealth gaan heten, naar Frederick Douglass. Douglass was een voormalige slaaf die naam verwierf met zijn betogen voor de afschaffing van de slavernij.

Zolang Trump in het Witte Huis zit, kunnen de inwoners van Washington het wel vergeten. ‘Hoezo? Zodat we twee Democratische senatoren en vijf Congresleden erbij krijgen?’, zei hij eerder dit jaar. ‘Nee, bedankt. Dat gaat nooit gebeuren.’ Ook de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, maakte duidelijk dat hij het voorstel zal tegenhouden. Volgens hem komt het erop neer dat er ‘allemaal socialisten het Congres komen binnenmarcheren’. ‘Dat gaat zolang ik de leider van de meerderheid in de Senaat ben, niet gebeuren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden