nieuwsimpeachment trump

Huis van Afgevaardigden stemt voor impeachment van president Trump

Het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de impeachment van president Trump. Een meerderheid ging woensdag akkoord met de afzettingsprocedure omdat Trump vorige week zou hebben ‘aangezet tot geweld’ om te voorkomen dat de zege van Joe Biden zou worden bekrachtigd door het Congres.

Redactie
President Donald Trump in de tuin van het Witte Huis. Beeld AFP
President Donald Trump in de tuin van het Witte Huis.Beeld AFP

Voor de impeachment van de president stemden 232 leden van het Huis: Democraten en een klein groepje van tien Republikeinen. De rest van de Republikeinen, 197, bleef de president trouw en stemde tegen het in staat van beschuldiging stellen van Trump.

De stemming in het Huis, een week na de gewelddadige bestorming van het Capitool, is een historische. Het is nog nooit voorgekomen dat een Amerikaanse president voor een tweede keer wordt aangeklaagd. De eerste impeachment van Trump mislukte vorig jaar echter omdat de Senaat hem niet schuldig achtte.

Wanneer het proces in de Senaat tegen de president begint, is nog onduidelijk. Trump is nog maar een week in functie. Mogelijk wacht Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, met het doorsturen van de aanklacht tot Biden is aangetreden. De Democraten willen voorkomen dat de impeachment de start van zijn presidentschap in de wielen rijdt. Pas als de Senaat akkoord is met zijn belangrijkste ministers, zo is één optie, zou het proces in de Senaat kunnen beginnen. ‘We doen het stap voor stap’, aldus Pelosi dinsdag.

De Democraten brachten de aanklacht tegen Trump in stemming nadat dinsdag een poging was mislukt om vicepresident Pence over te halen zich tegen de president te keren. Pelosi hield Pence voor dat impeachment kon worden voorkomen als de vicepresident gebruik maakte van het 25ste Amendement van de Grondwet. Dit amendement geeft Pence en een meerderheid van het kabinet de kans Trump af te zetten als ze vinden dat de president zijn functie niet meer goed vervult. Pence, die een onderhoud had met Trump, weigerde echter.

Veroordeling onduidelijk

Hierop liet een van de belangrijkste Republikeinen in het Huis, Liz Cheney, weten dat ze voor impeachment zou stemmen. De verklaring van Cheney, dochter van oud-vicepresident Dick Cheney, was duidelijk bedoeld om andere Republikeinen over te halen ook stelling te nemen tegen Trump. Daar gaven uiteindelijk tien andere Republikeinen in het Huis gehoor aan na een urenlange zitting.

‘De president van de Verenigde Staten riep deze menigte bijeen’, aldus Cheney over de toespraak van Trump, vlak voor de bestorming van het parlement. ‘Hij liet ze verzamelen en stak de vlam van deze aanval aan. Alles wat daarop volgde, was zijn werk. Er is nog nooit een groter verraad geweest door een president van de Verenigde Staten van zijn ambt en zijn eed aan de grondwet.’

Of de impeachment van Trump dit keer wel zal slagen, is hoogst twijfelachtig. Voor een veroordeling is een tweederde meerderheid van de Senaat, 67 stemmen, nodig. De Democraten en Republikeinen hebben allebei 50 senatoren. Hoewel de Republikeinse kritiek op Trump elke dag aanzwelt, moet nog maar blijken of 17 Republikeinen het zullen aandurven zich af te keren van de president.

Lees meer
Hoewel de kans klein is dat het afzetten van Trump zal slagen, gezien het verzet van de Republikeinen, lukt het de Democraten mogelijk wel om Trump te verbieden ooit nog president te worden.

Het idee dat het geweld tijdens de bestorming van het Capitool meeviel, kan definitief de prullenbak in. Daders dreigden op sociale media om toppolitici te executeren en enkele politieagenten kropen door het oog van de naald. De vrees is groot voor nieuw geweld op de inauguratiedag van Biden.

De impeachmentprocedure tegen Trump komt voort uit diens reactie op de bestorming van het Capitool, vorige week woensdag. Lees hier een reconstructie van die chaos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden