Huis van Afgevaardigden stemt in met reddingsplan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag alsnog ingestemd met het reddingsplan van 700 miljard dollar voor de bankwereld.

ANP

Maandag was een eerdere versie van het plan nog afgewezen door het Huis. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen wereldwijd. Vervolgens stemde de Senaat woensdag wel in met het plan.

Vooral afgevaardigden van de Republikeinse partij hadden aanvankelijk tegen het plan van minister van Financiën Henry Paulson gestemd. Om de aarzelende afgevaardigden alsnog over te halen voor het noodplan te stemmen, zijn enkele maatregelen toegevoegd met een totale waarde van meer dan 150 miljard dollar. Het gaat onder meer om een belastingverlaging.

President George Bush heeft de wet vrijdagavond direct na de stemming getekend, zodat het reddingsplan kan worden uitgevoerd. Tegelijkertijd waarschuwde hij ervoor dat het ‘enige tijd’ zal duren voordat deze effect zal sorteren.

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zei dat deze wetgeving een uiterst belangrijke stap is naar ‘het stabiliseren van onze financiële markten en het verzekeren van een stabiele kredietverstrekking aan huishoudens en ondernemingen.’

Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden zei na de stemming dat er hoorzittingen komen om te onderzoeken hoe het zover is gekomen dat er een reddingsplan nodig was om de financiële wereld van de ondergang te redden. ‘We geloven in de vrijemarkteconomie’, aldus de Democraat Pelosi. Maar de ongereguleerde en niet gecontroleerde activiteiten op Wall Street hebben ‘voor een chaos gezorgd’.

Pelosi zei dat nieuwe controlemechanismen een dergelijke crisissituatie in de toekomst moeten voorkomen. Volgens haar is het huidige plan zeker niet ideaal, maar was haast geboden. Maandag werd een eerdere versie van het plan nog afgeschoten door het Huis, vooral door toedoen van Republikeinse afgevaardigden.

De Republikeinse minderheidsleider van het Huis, John Boehner, zei voor de stemming dat ‘het tijd is om tot actie over te gaan ten behoeve van het Amerikaanse volk’. Maandag stemden 228 afgevaardigden tegen en 205 voor het reddingsplan.

De regering had de hulp ingeroepen van pressiegroepen die de druk op de afgevaardigden moesten verhogen. Zij overspoelden de parlementariërs onder meer met honderdduizenden e-mails en telefoontjes. Ook president Bush nam deel aan het lobbywerk. Hij ontving mensen uit het zakenleven. Ook belde hij persoonlijk met tientallen vooral Republikeinse afgevaardigden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden