Huis te Funda

WIE EEN HUIS WIL KOPEN, BEGINT OP INTERNET EN SLAAT DE MAKELAAR OVER. WAAROM VEEL GELD BETALEN ALS JE VOOR ZES EURO KUNT ADVERTEREN?...

DOOR HANNO BAKKEREN

'Waar heb ik een makelaar voor nodig?', zegt Max So (50) uit Heerlen. 'Een goede taxatie heb ik al, mensen rondleiden doe ik zelf wel en met een pakketje voorbeeldcontracten maak ik wel een eigen koopcontract.' Liever dan duizenden euro's neer te tellen voor een makelaar, probeert So zijn Heerlense villa zelf aan de man te brengen - via internet.

Voor 6 euro plaatste hij vorige week een advertentie op koopjessite marktplaats.nl. 'Te koop voor 375 duizend euro: vrijstaande villa gelegen aan de Brunssummerheide. Perceelgrootte volgens kadaster +/-950 m². Vijf slaapkamers, garage van 12 meter, twee zijstallen, rondom voorzien van blauwe verzinkte hekken en poorten, perfect afgewerkt.'

Aan hekwerk inderdaad geen gebrek, zo leren de bijgeleverde foto's. Aan ruimte ook niet. Inclusief pachtgrond meet de tuin bijna 1600 vierkante meter. Prachtig, maar het wordt So en zijn vrouw allemaal een beetje te veel, dus wie wil?

Liefst had hij ook een advertentie geplaatst op Funda.nl, met 200 duizend bezoekers per dag en een bestand van 93 duizend koopwoningen veruit de grootste en populairste woningsite van Nederland. Wie wil kopen, surft naar Funda. Maar Funda is en blijft het exclusieve domein van de NVM-makelaars en wie zijn huis er op wil, moet eerst zo'n (dure) makelaar inschakelen. Uitgaande van een gemiddeld courtage van anderhalf procent, kost dat So ruim vijfduizend euro --inclusief diensten waar hij helemaal niet op zit te wachten.

Daarbij is Funda wel groot, maar het aanbod is verre van compleet. Ongeveer 80 procent van de beedigde makelaars is bij de NVM aangesloten. Wie op Funda rondneust, mist dus gegarandeerd de resterende 20 procent, plus de huizen van het groeiend aantal particulieren als Max So.

Die ruimte wordt dankbaar benut door andere woningsites, bijvoorbeeld dimo.nl - met dertigduizend woningen de op een na grootste en volledig onafhankelijk. Iedereen, particulier of makelaar, NVM-lid of niet, kan voor 79 euro een advertentie plaatsen die vijf maanden blijft staan.

Ook uit de eigen gelederen ondervindt Funda concurrentie. Uit onvrede met het beperkte aanbod op Funda begon de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) vorig jaar een lokaal tegenoffensief. 'We hameren al jaren op ruimte voor bedrijfspanden, winkels, deels verhuurde panden en veilingobjecten', zegt MVA-voorzitter en NVM-lid Pieter-Joep Van den Brink, 'maar Funda doet er weinig tot niets mee.' Het aanbod op mva.nl telt inmiddels 6500 objecten, waaronder zo'n duizend stuks die op Funda niet werden geplaatst.

De Woonkrant van De Telegraaf, vroeger de onbetwiste marktleider in woningadvertenties, heeft terrein verloren, maar is nog altijd goed voor 25 duizend woningen. Adverteren op woonkrant.nl kost 143 euro voor drie maanden, maar is exclusief voorbehouden aan makelaars. Alleen voor particulieren die lid zijn van de Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt de Woonkrant een uitzondering, al is dat een kleine groep.

De VEH zit zelf ook niet stil. Leden kunnen op veh.nl voor 12 euro een advertentie plaatsen. Met ruim 1100 woningen loopt het echter niet bepaald storm.

Toch is het online doe-het-zelven onder huizen(ver)kopers in opkomst, zegt VEH-woordvoerder Hans de la Porte. Internet heeft de zoektocht naar een geschikte woning enorm versimpeld, zodat woningzoekenden de makelaar steeds vaker links laten liggen. Niet altijd even verstandig, want juist kopers kampen met de grootste onzekerheden. Gewijzigde bestemmingsplannen, gifgrond, krankzinnige buren of andere verborgen gebreken: als zelfstandige koper moet je maar hopen dat je er vroegtijdig achter komt.

Volgens De la Porte hebben veel kopers daarom op deelgebieden wel degelijk behoefte aan deskundig advies, maar willen ze geen peperduur totaalpakket. De VEH komt haar leden met 'De Aankoopmakelaar' tegemoet, een pakket met drie deeldiensten, waaruit kopers zelf een keuze kunnen maken. Een bezichtiging met een van de aangesloten makelaars, inclusief een beoordelingsrapportje met voor-en nadelen en een prijsadvies, kost 325 euro. Voor stap 2, het onderhandelingsproces, wordt 0,5 tot 0,7 procent van de aankoopwaarde in rekening gebracht. Het afhandelen van de papierwinkel (exclusief notariskosten) kost 100 euro. Simpel en transparant.

Ook de individuele makelaars hebben zich op deeldiensten gestort, maar richten zich daarbij vooral op verkopers. Makelaarsland.nl (NVM-lid) rekent een vaste courtage van 795 euro. Daarvoor moet je wel wat zelf doen: basisgegevens van de woning invoeren, aanbiedingstekst schrijven, eigen foto's plaatsen, geïnteresseerde kopers rondleiden en onderhandelen over de prijs. Makelaarsland biedt een Te Koop-bord, prijsadvies, 'coördinatie' en de felbegeerde plaatsing op Funda.

Van den Brink noemt de service volslagen idioot. 'Prijsstunten en de cliënt het verder zelf maar laten uitzoeken. Dankzij internet denkt iedereen nu op eigen houtje even een huis te kunnen kopen of te verkopen. Van de kopers schakelt tegenwoordig nog niet de helft een makelaar in. Daar komt niets dan ellende van. Hoe beoordeel je als leek de bouwkundige staat? Hoe en tot waar wil je onderhandelen? Wie vrijwaart je van de wettelijke m e l d i n g s p l i ch t ? '

Idioot of niet, So laat zich niet gek maken. En mocht het via marktplaats.nl of elders toch niet lukken, kan hij altijd nog een makelaar in de hand nemen. Niet voor deskundig advies, maar voor een plekje op Funda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden