Huis stemt noodplan VS af

De Dow Jones maakte een recordval nadat het Huis van Afgevaardigden maandag onverwacht tegen president Bush’ noodplan voor de financiële crisis stemde.

De onderhandelingen over het plan, die al meer dan een week hebben geduurd, worden hervat, zeiden president Bush en Congresleiders. ‘We moeten werken met beide partijen’, zei de Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi. Misschien wordt op donderdag opnieuw gestemd.

Diep teleurgesteld
‘Ik ben diep teleurgesteld’, zei Bush na de beslissing van het Huis van Afgevaardigden. ‘Het plan was groot omdat we een groot probleem hebben. Onze strategie is om door te gaan en de problemen rechtstreeks aan te pakken.’ Minister van Financiën Paulson waarschuwde: ‘Dit is veel te belangrijk om te laten mislukken.’

Het plan werd getorpedeerd door Republikeinse afgevaardigden die het noodfonds van 700 miljard dollar een te grote staatsinterventie vinden. ‘Sta op voor een kleine staat en economische vrijheid. Sta op voor de Amerikaanse belastingbetaler. Wijs deze reddingsoperatie af’, zei afgevaardigde Mike Pence uit Indiana.

De dissidenten stellen minder ingrijpende maatregelen voor. Ze wijzen op de negatieve reacties op het plan bij hun kiezers, 36 dagen voor de Congresverkiezingen.

Grote schade
De Republikeinse onderhandelaar, senator Judd Gregg, waarschuwde echter dat banen verloren zullen gaan als het noodfonds niet begint met het opkopen van slechte schulden. Bush, Congresleiders en vele economen voorspellen hetzelfde. Kredietverstrekking is op het moment vrijwel bevroren, wat de economie grote schade toebrengt.

Bij de Democraten stemden 140 afgevaardigden voor en 95 tegen het noodplan. Bij de Republikeinen stemden 65 voor en 133 tegen. Democratische en Republikeinse leiders in het Congres, die samen voor het noodplan hadden gepleit, gaven elkaar onmiddellijk de schuld van de mislukking.

De Republikeinse minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, wees met de vinger naar Nancy Pelosi. Die had in een stemverklaring vernietigend uitgehaald naar het economische beleid van Bush. Dat had sommige Republikeinen zo boos gemaakt dat ze tegen stemden, zei Boehner: ‘Ik denk dat we er gekomen waren vandaag als de Voorzitter die partijdige toespraak in het Huis niet had gehouden.’

Maar de Democraten zeiden verontwaardigd dat de Republikeinen hun afgevaardigden niet over hadden weten te halen, en dat zo’n belangrijke beslissing niet af kon hangen van een korte verklaring: ‘Wij hebben wel geleverd.’

Pijnlijk
De verwerping van het plan is ook pijnlijk voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Die had zijn campagne onderbroken om de partijen samen te brengen en eiste er reeds krediet voor op. Zijn woordvoerder gaf de schuld aan de Democraten en hun kandidaat Barack Obama.

Obama riep Democraten en Republikeinen op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Hij heeft er vertrouwen in dat een oplossing wordt gevonden.

De beurzen op Wall Street zijn maandag fors onderuit gegaan nadat het Huis van Afgevaardigden tegen een reddingsplan van de regering voor de financiële sector had gestemd. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.